Gljive možete i pohati (odlične su pohane sunčanice), ali i pržiti u tempuri, dodavati mesnim jelima, jelima s tjesteninom, od gljiva možete pripremiti sjajan rižoto, a i mala količina sušenih gljiva obogatit će svako jelo. Danas probajte ovaj recept za galette i otvorite sezonu gljiva u svojoj kuhinji.
Galette s gljivama
Za tijesto:
150 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
žličica soli
150 g maslaca
1 jaje
po želji malo majčine dušice
Za nadjev:
50 g maslaca
100 g špeka
500 g šampinjona – pola bijeli pola zlatni (može biti i kombinacija nekih drugih, vama dragih gljiva)
250 g svježeg kozjeg sira
čašica kiselog vrhnja
1 jaje
50 g ribane goude
1/2 žličice majčine dušice ili origana
sol, papar
Priprema:
Pripremite prhko tijesto: u zdjeli pomiješajte oštro i glatko brašno, prstohvat soli i majčinu dušicu. Dodajte 150 g hladnog maslaca i utrljajte u brašno, smjesa treba biti nalik na krušne mrvice, dodajte jaje i brzo/kratko umijesite dok se sve ne poveže, po potrebi dodajte žlicu-dvije hladne vode. Papir za pečenje pospite s malo oštrog brašna i na njemu razvaljajte tijesto za galette.
Pripremite nadjev: na zagrijanoj tavi otopite maslac, dodajte špek narezan na kockice i kratko prepržite, tako da se masnoća otopi i špek pozlati. Dodajte na ploške narezane šampinjone i uz često miješanje ih prepržite dok se lagano ne karameliziraju, po potrebi dodajte još maslaca. Začinite sa soli, paprom i majčinom dušicom. Ugasite vatru i ostavite da se ohladi, pa pripremite nadjev od sira; u zdjelu dodajte svježi kozji sir, kiselo vrhnje i 1 jaje – razradite u jednoličnu smjesu. Dodajte prepržene gljive i naribani sir, te sve dobro izmiješajte.
Složite galette: upalite pećnicu na 180 ºC i ostavite da se zagrije. Pripremljenom smjesom nadjenite prhko tijesto tako da ostavite 2 - 3 centimetara ruba sa strane. Prazni dio tijesta preklopite preko nadjeva i formirajte kao paketić, pazeći da vam kod preklapanja tijesta ne ostanu pukotine kroz koje bi prilikom pečenja nadjev mogao curiti. Stavite peći na 180 ºC oko pola sata. Kad je pita gotova ohladite je prije rezanja i za kraj ukrasite listićima svježeg origana ili majčine dušice.