Recept za varivo s bobom iskoristite dok je bob u sezoni, ali ne ide bez domaće "manistre" jer se s njom nijedna ne može usporediti. Ideju nam je dala Nasja Duplančić na svom blogu Mama, ja sam gladan.
Domaća tjestenina
Sastojci:
2 jaja
200 g glatkog brašna
2 prstohvata soli
Priprema:
Pomiješajte sastojke i formirajte kuglu. Zamotajte je u prozirnu foliju i pustite da stoji oko 15 minuta. Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte sasvim tanko uz pomoć valjka ili stroja za tjesteninu (debljina 5) pa narežite na rezance željene debljine.
Bob i manistra
Sastojci:
600 g boba u mahuni
1 mrkva
komadić korijena celera
1 veći mladi luk
1/2 manjeg crvenog luka
voda od kuhanja mahuna + povrtni temeljac ili voda
sol, papar, dimljena crvena paprika, chili
Za pešt:
kriška do dvije domaće pancete
2 režnja češnjaka
šaka peršinova lišća
Priprema:
Zrna boba izvadite iz mahuna, operite zrna i mahune. Mahune stavite u malo kipuće vode kuhati da sasvim omekšaju. Vodu od kuhanja sačuvajte, mahune propasirajte kroz cjedilo i sačuvajte meso, a ostatak koji je ostao u cjedilu bacite. Luk, mladi luk, celer i mrkvu operite, ogulite, očistite pa usitnite u sjeckalici ili nožem. Stavite nasjeckano povrće u lonac u koji ste dodali maslinovo ulje i posolite. Neka se pirja uz miješanje 15-ak minuta. Ubacite zrna boba pa još kratko pirjajte uz podlijevanje vodom u kojoj ste kuhali mahune. Neka se kuha oko pola sata, odnosno dok bob me bude mekan. Dodajte pasirane mahune boba i pešt. Dodajte sol, papar i chili po želji. Za pešt, slaninu, peršin i češnjak nasjeckajte sasvim sitno da dobijete pastu. Ubacite u lonac i nastavite kuhati. Kada je bob kuhan, ubacite oko 100 do 150 g tjestenine. Tekućine treba biti dovoljno jer će tjestenina upiti dosta tekućine. Procijenite koliko da ne biste na kraju kad se tjestenina skuha dobili kašu umjesto juhe. Kad je tjestenina kuhana, jelo je gotovo.