Mit ili istina?

Je li za metabolizam i mršavljenje bolje jesti više manjih obroka u danu?

Foto: shutterstock
Je li za metabolizam i mršavljenje bolje jesti više manjih obroka u danu?
11.10.2024.
u 08:00
Postoji mnogo zbunjujućih savjeta o tome koliko često trebate jesti. Prema mnogim stručnjacima, doručak ubrzava sagorijevanje masti, a jedenje pet do šest malih obroka dnevno sprječava usporavanje metabolizma.
Pogledaj originalni članak

Međutim, istraživanja daju različite rezultate i nije jasno da li češći obroci pomažu u gubitku kilograma, prenosi Healthline. Metabolička stopa odnosi se na broj kalorija koje vaše tijelo sagori u određenom vremenskom razdoblju. Jedna od popularnih ideja je da češći i manji obroci povećavaju brzinu metabolizma, no to je zapravo mit. Istina je da probava obroka blago ubrzava metabolizam, a taj se fenomen naziva termički učinak hrane. Međutim, količina energije koju tijelo troši tijekom probave ovisi o ukupnoj količini unesene hrane, a ne o broju obroka. Na primjer, tri obroka od 800 kalorija uzrokuju isti termički učinak kao šest obroka od 400 kalorija – nema razlike.

Istraživanja su uspoređivala učinke većeg broja manjih obroka s manjim brojem većih obroka te nisu pronašla značajnu razliku u brzini metabolizma ili količini izgubljene masti. Što se tiče razine šećera u krvi, često se tvrdi da manji i češći obroci stabiliziraju šećer. Iako zvuči logično, znanstvena istraživanja to ne potvrđuju. Studije su pokazale da ljudi koji jedu manje često, ali veće obroke imaju niže prosječne razine šećera u krvi. Iako dolazi do većih skokova u šećeru nakon obroka, ukupne razine šećera su niže, što je posebno važno za osobe s problemima regulacije šećera u krvi. Također, manja učestalost obroka može poboljšati osjećaj sitosti i smanjiti glad u usporedbi s češćim obrocima.

VEZANI ČLANCI: 

Doručak se često spominje kao ključan za kontrolu šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da je najveći dnevni obrok, ako se konzumira ujutro, povezan s nižim prosječnim razinama šećera u krvi tijekom dana. Zanimljivo je da preskakanje doručka može uzrokovati veće skokove šećera nakon kasnijih obroka, osobito kod osoba s dijabetesom tipa 2. Smatra se da je ovo povezano s tjelesnim unutarnjim satom, poznatim kao cirkadijalni ritam, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potpuno razumio ovaj mehanizam.

Ako imate problema sa šećerom u krvi ili dijabetes, doručak može imati pozitivne učinke. No, općenito pravilo je da, ako niste gladni ujutro, možete preskočiti doručak – samo se pobrinite da ostatak dana jedete uravnoteženo. Povremeno preskakanje obroka također ima određene zdravstvene koristi. Takozvani ‘intermittent fasting’ (povremeni post) sve je popularniji način prehrane, a podrazumijeva izbjegavanje obroka u određenim vremenskim razdobljima. To može uključivati preskakanje doručka i ručka svakodnevno ili post dva puta tjedno po 24 sata.

VEZANI ČLANCI: 

Suprotno uvriježenom mišljenju, ova praksa vas neće staviti u "mod preživljavanja" niti će uzrokovati gubitak mišićne mase. Zapravo, istraživanja pokazuju da se brzina metabolizma kratkoročno može čak i povećati. Tek nakon dugotrajnog posta dolazi do njegovog usporavanja. Istraživanja također pokazuju da povremeni post može poboljšati osjetljivost na inzulin, smanjiti razinu glukoze i imati mnoge druge zdravstvene koristi. Također, ovaj način prehrane potiče proces autofagije, u kojem stanice tijela uklanjaju otpadne tvari koje se nakupljaju s vremenom i doprinose starenju i bolestima, piše Healthline.

GALERIJA: Za ravan trbuh: Ove namirnice počnite izbjegavati već danas ako se želite riješiti nadutosti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zaključak je da nema zdravstvene koristi od češćeg jedenja. Češći obroci ne povećavaju sagorijevanje kalorija niti pomažu u gubitku kilograma. Umjesto toga, čini se da je jedenje manjeg broja obroka zapravo zdravije. Ideja o čestim, malim obrocima je, u osnovi, mit. Dakle, evo jednostavnog savjeta za određivanje vremena obroka: kad ste gladni – jedite. Kad ste siti – prestanite. I ponavljajte taj ciklus bez brige.

Ovih šest namirnica pomoći će vam da lakše zaspite i bolje spavate

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.