DELNICE - TRON

Jelen u blizini bistroa mirno šeće, a na meniju specijalitet - žablji kraci

Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
28.12.2017.
u 16:46
U delnički “Tron”, bistro u centru grada, turisti dolaze brzo pojesti pa nastaviti izlet dalje. Atmosfera je kao u planinarskom domu. Delnice su i najviši grad u Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Bistro Tron. U njemu se, bar tako kažu domaći u Delnicama, dobro jede. Pokazuju prstom prema restoranu, a ispod prsta vide se i kolone turista u glavnoj ulici. Eto, desetak ljudi baš sad ide prema tom restoranu. Dogodi se, eto, tu na ulici, onaj trenutak kad masa ljudi nestane. Ima ih puno, okreneš glavu pa tren kasnije vratiš pogled, a ono više nigdje nikoga. Pa da vidimo tu uličicu u kojoj svi ti ljudi nestaju...

Jedini muzej žaba

Iza drvenih vrata, prvo što čovjeka zapuhne je – toplina. Osjećaj kao kad ulaziš u planinarski dom. Gužva je. Crveni stolnjaci, drvene klupe, baš onako planinarski. Uostalom, Delnice su i najviši hrvatski grad. Tu je možda i 900 metara nadmorske visine

– Dobro došli! – s vrata dočekuju.

– Gazda?

– Taj sam!

Nalazi stol, brzo daje jelovnik u ruke, a na njemu, među prvima – žablji kraci! Po 60 kuna.

– A što bi drugo bilo na meniju, pa mi u blizini imamo čak i Muzej žaba! Štoviše, Muzej žaba u Lokvama jedini je takav u Europi – kaže domaćin Robert Beljan i dodaje:

– Eh, ne stignem razgovarati, gužva je.

I doista je gužva, traži se mjesto. Jede se solidno i za relativno mali novac. Domaće. Zato dolaze. Na meniju domaća goranska peka. Od domaćih pića – borovička, također iz obližnjih Lokava. Na stolovima i reklame za – turizam u stilu Robina Hooda. U Skradu, između Zelenog vira i Kupe, za avanturiste, a gosti mogu birati, pazite sad, žele li spavati na madracima ili – sijenu.

Za manje od 10 minuta, konobarica donosi sarmu, za 40 kuna.

Topli obrok, sa zeljem i krumpirom na lešo koji su kao prilog uključeni u cijenu. Nije loše. Nude i domaće kobasice za 55 kuna, gulaš od divljači s njokima za 65. Zato i jest gužva jer su cijene kao u planinarskom domu ili tek nešto više. Palačinke s Nutelom 15 kuna.

Nekad i prosili uz žabe

Nije ovo mjesto gdje bi mladić došao zaprositi djevojku, već mjesto gdje će se društvo dobro najesti. Ali, kad smo već kod prošnje i žaba, u Otoku kraj Sinja, u tamošnjem restoranu “Naše misto” poznatom baš po žabama, upravo je to nekad bio razlog dolazaka mladih. Nekoć, kad bi Sinjanin želio zaprositi djevojku i pokazati da ima novca, vodio bi je na večeru i jeli bi – žabe. Danas su cijene pristupačnije pa to više nije dokaz imućnosti. Na ručak u delnički “Tron” doći će onaj tko želi obrok riješiti brzo i efikasno. Eto, ništa mondeno, tek mjesto na koje dođeš, pojedeš i - odeš. 

Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Delnice

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.