Mljaaaac!

Jeste li ikada čuli za pinsu? Mogla bi postati popularnija od pizze! Evo u čemu je razlika

Foto: shutterstock
Jeste li ikada čuli za pinsu? Mogla bi postati popularnija od pizze! Evo u čemu je razlika
18.01.2020.
u 08:02
U 2020. godini gastronomski stručnjaci predviđaju veliku popularnost pinse i otvaranje pinserija, ali ona nije neki novi izum
Pogledaj originalni članak

Pinsa je zapravo prethodnica pizze, a prvi puta se spominje u Rimu. Tada je bila ovalno jelo napravljeno od vode, prosa, ječma i zobi. Formirala se u vrlo tanko tijesto, a pekla na vrućem ugljenu i kamenju.

Danas pizza i pinsa nisu isto jelo. Glavna razlika je u tijestu. Tijesto za pizzu radi se od pšeničnog brašna, malo vode i puno soli, dok se tijesto za pinsu radi od pšeničnog, sojinog i zobenog brašna, puno vode i jako malo soli, zbog čega je tijesto lakše, prozračnije i hrskavo.

Također je pinsa zdravija za konzumaciju, jer je bez glutena. Najbolja je kada tijesto odstoji 72 sat jer se škrob razgrađuje i ostavlja nevjerojatan okus.

Sadrži i manje masnoća i natrija pa ima manje kalorija nego pizza i lakša je za probavljanje. Korištenjem sojinog brašna za pripremu osiguravate tijelu A, B i C vitamine te je prirodna, zdrava i zasitna. Pinsa oduševljava svojim okusima, a najbolja stvar kod nje je da je hrskava izvana, a sočna i mekana iznutra.

 

Kako napraviti savršeno tijesto za pinsu:
800 grama pšeničnog brašna
150 grama rižinog
50 grama sojinog brašna
25 grama soli
20 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 litra hladne vode
1 vrećica suhog kvasca

 

Priprema:
Rukama umiješajte sve tri vrste brašna pa dodajte kvasac. Zatim dodajte 3/4 vode i dobro umiješajte. Dodajte sol i ponovno umiješajte, a nakon toga ulje. Zatim dodajte ostatak vode, umiješajte tijesto i stavite ga u hladnjak, barem na 24 sata, možete i do 72 sata. Kada izvadite tijesto iz hladnjaka, ostavite ga na sobnoj temperaturi barem tri sata ili dok se ne udvostruči. Zatim napravite nekoliko ovalnih oblika, dodajte sve dodatke koje želite i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.

Upoznajte čovjeka koji peče kestenje na Cvjetnom trgu već 47 godina:

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DM
drazen.muhvic
20:13 18.01.2020.

Napišu da je zdravija jer nema glutena, a u receptu uvale 800 g pšeničnog brašna???

Avatar Jalnuški
Jalnuški
09:05 18.01.2020.

Zobenog ili rižinog brašna?

Avatar partner
partner
12:28 18.01.2020.

ahahaaa, a dje je komentar, sto je, problem sa istinom i tijesto od pinse se u biti nije pravilo u starom rimu sa psenicnim brasnom nego se koristila mješavina prosa, ječma i zobi a tek sanije umjesto zobi poceli su stavljat psenicu, ali ne ovu koju mi znamo danas, nego je to, recimo, pra psenica, iz antickog doba ili kako smo je mi u rimu zvali, triticum spelta