Fino

Najveće pogreške pri pravljenju pizze kod kuće

Shutterstock
07.08.2019.
u 07:00

Nedovoljno vruća pećnica jedna je od glavnih pogrešaka pri pečenju pizze. Pećnicu zagrijte na maksimalnu temperaturu i tek kada je zaista vruća, stavite pizzu i pecite je desetak minuta.

Čini se kako je vrlo jednostavno napraviti ovo omiljeno talijansko jelo, ali postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo pripaziti kako bi sve ispalo dobro. 

Priprema tijesta

Foto: Shutterstock

Tijesto se mora dovoljno "odmoriti". Jedna je od najčešćih pogrešaka kad ga se prerano makne s topline. Bitno je da se dovoljno digne da bi bilo podatnije.

Tijesto je najbolje kasnije rastezati rukama. Ako se povlači nakon što se razvuče, to znači da ga je potrebno ostaviti da se još malo odmori na sobnoj temperaturi.

Sastojci za pizzu

Umak od rajčice najbolji je ako je domaći, a za ovo je potrebno malo truda. Nakon što se napravi sok od rajčice samo ga je potrebno začini po želji i premazati tijesto. Još jedna važna stvar kada su sastojci u pitanju jest ta da se nikada ne stavljaju oni najjeftiniji. 
Važno je i znati dobro iskombinirati sastojke kako pizza ne bi bila preslana ili pak bljutava. 

Zagrijana pećnica 

Sada, kada je omiljeno jelo spremno za posljednji korak, važno je obratiti pozornost na to da pećnica bude dobro zagrijana. Treba je zagrijati na najjaču temperaturu i tek onda staviti pizzu pa peći najmanje deset minuta.

 

Ključne riječi

Komentara 13

MO
modovisisajteMaraschino
12:13 07.08.2019.

jedina je greška otvarati ovakve tekstove

DU
Deleted user
09:45 07.08.2019.

Moj recept za pizzu: Tjesto = 525 g brasna, 300 ml mlake vode, 20 - 25 g svjezeg kvasca, 1/2 zlice soli, 5-7 zlica maslinovog ulja, secer. U mlaku vodu temp. oko 38 st cel. staviti kvasac, pol zlice scera i 1 zlicu brasna. Kad se germa pocne dizati (pjena) staviti u brasno s soli i uljem te dobro izmjesati. Tjesto dizati oko 40 minuta na temp. 38 st cel. Po dizanju istepsti na pobrasnjenu podlogu, izmjesiti i razvaljati. Dovoljno za dvije velike pizze. Na pizzu staviti sastojeke koje Vam odgovaraju, Ja pecem na 190 st s termo bijegom, ali ako hocete bolje pecenu mozete povisiti temp. i na 210 st s termo bijegom. 300 je previsoka temp. iako moja pecnica to moze.

DU
Deleted user
12:47 07.08.2019.

Pri razvoju kvasaca trebas secer. Skrob iz brasna se pretvara u alkoholnu fermentaciju. Secer podpomaze razvoju kvasca. Malo znanja iz kemije nikom ne bi skodilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije