Tradicionalna kuhinja

Jeste li za duvanjski burek? Ne treba vam peka da biste uživali u ovom omiljenom jelu!

Foto: Marija Herjavić Jerkić
Jeste li za duvanjski burek? Ne treba vam peka da biste uživali u ovom omiljenom jelu!
24.08.2022.
u 11:55
Duvanjski burek tradicionalno je jelo duvanjskog kraja, a priprema se od sjeckanog mesa i krumpira. Najfiniji je kad se peče ispod sača (peke), ali i ova kućna varijanta iz pećnice sigurno će vas oduševiti.
Pogledaj originalni članak

Za tijesto sve sastojke dobro dobro i dugo umijesite, a najbolje je da ga ostavite neka odmara preko noći u hladnjaku. Želite li napraviti veći burek, poduplajte sastojke u receptu koji smo posudili od prave majstorice za jela od vučenog tijesta  – Marije Herjavić Jerkić

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Duvanjski burek

Za tijesto (količina za manji pleh, oko 25 cm promjera):

200 g glatkog brašna

4 g soli

35 g ulja

100-120 g mlake vode

Za nadjev:

300-400 g svinjskog buta

veća glavica luka, može i ljubičasti

1-2 režnja češnjaka

1 veći krumpir

začini (sol, papar, malo peršina)

ulje

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Priprema:

Za tijesto sve sastojke dobro dobro i dugo umijesite, podijelite na 2 kuglice, nauljite, prekrijte prozirnom folijom i stavite da odmore neko vrijeme, najbolje preko noći u hladnjaku (za burek koji vidite na slici tijesto je odmaralo sat i pol na sobnoj temperaturi). Izvadite nekoliko sati prije nego krenete raditi da tijesto postigne sobnu temperaturu ukoliko ste ga držali u hladnjaku. Za nadjev prodinstajte meso narezano na vrlo sitne komadiće, dobro usitnjeni luk i češnjak. Začinite po želji, neka bude na vatri tek toliko da meso izgubi sirovu ružičastu boju i voda ishlapi. Malo ohladite. Krumpir ogulite, narežite na kockice i malo prevrtite u sjeckalici da se usitni u nepravilne oblike. Tijesto razvucite rukama na nauljenoj podlozi. Jednu stranu malo preklopite, rasporedite nadjev i zarolajte. Namastite i prebacite sve na namašćeni kalup pa pecite na 200 stupnjeva dok burek lijepo ne porumeni. Poslužite s jogurtom ili kiselim mlijekom.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GM
gmižić
17:18 24.08.2022.

Dobro je da ga znaju još i termički obraditi....izgleda kao iz pećine iskopan.

VJ
vjeko68
17:12 24.08.2022.

Burek sa sirom ne postoji, ali postoji sirnica ... Sve su pite pitice samo je burek pitac!

VJ
Vž_je_Zagorje
14:42 24.08.2022.

Burek s mesom ne volim, samo sa sirom.