Kako bi se i praktično pokazalo da Gorski kotar posjeduje specifičnu, autentičnu kuhinju, u blagovaonici dvorca Stara Sušica upriličen je goranski ručak. Pripremio ga je chef Zdravko Tomšić u suradnji s kolegom, chefom Stivenom Vunićem iz restorana Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, a ideja objeda bila je kroz 10 malih sljedova predstavili jedno moguće viđenje goranske kuhinje, koristeći namirnice koje su sezonski aktualne, u baštini Gorskog kotara utemeljene te u povijesnom kontekstu opravdane. Tako su se na jelovniku goranskog ručka našla jela u kojima se upotrebljavaju prepoznatljive goranske namirnice: meso divljači, goranska pastrva, zelje, grah, jabuke i kruške, celer, sir škripavac, med i medun, brinjevača, ječam, slanina, gljive. Izvedba jela motive je našla u tradicijskoj kuhinji goranskih domaćica te u austrougarskom naslijeđu. Za neka od ovih ukusnih jela darujemo vam recepte kako biste mogli i u vlastitom domu uživati u okusima goranske tradicije.
Juha od kiselog kupusa i brusketa s kobasicom
Sastojci za juhu (za 4 osobe):
- 350 g kuhanog kiselog kupusa
- 80 g luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 litra goveđeg temeljca
- 3 dl rasola od kupusa
- 80 g dimljene slanine
- sol, papar
- lovor
- ulje
- 150 g kuhanog krumpira narezanog na kockice
Sastojci za brusketu:
- 200 g kobasice malo podimljene, bez paprike
- kruh za bruskete
Priprema:
Na ulju zapržite kockice slanine, dodajte sitno rezani luk, češnjak, prelijte temeljcem, dodajte kuhani kiseli kupus i začinite solju, lovorom i paprom. Po potrebi dokiselite rasolom i pustite da kuha 40-ak minuta. Kada je juha kuhana, izvadite dio i smiksajte ga ručnim blenderom, sve spojite, dodajte kockice kuhanog krumpira i poslužite s brusketom. Za brusketu kobasice namočite u hladnoj vodi, ogulite crijevo i usitnite. Tako pripremljenu smjesu namažite na bruskete i zapecite u pećnici 6-7 minuta na 200 stupnjeva.
Krem-juha od graha sa svitkom od suhog vrata
Sastojci za juhu (za 4 osobe):
- 200 g kuhanog smeđeg graha
- 200 g suhog svinjskog vrata
- 50 g suhe slanine
- 100 g luka
- 1 češnjak
- 1 litra goveđeg temeljca
- 1 dl slatkog vrhnja
- sol
- kim
- ulje
- 50 g mrkve
Sastojci za svitak:
- 4 trake vučenog tijesta širine 8-10 cm, dužine 25 cm
- kuhani suhi vrat
- 50 g maslaca
- 80 g kuhanog ječma
- peršin
Priprema:
Na ulju popržite luk, dodajte češnjak, ribanu mrkvu, podlijte goveđim temeljcem i ubacite svinjski vrat, prethodno namočeni grah (12-16 h) te dodajte još litru vode. Kada su grah i meso kuhani, meso izvadite, grah dočinite peršinom, solju, paprom te od njega ručnim blenderom napravite krem-juhu.
Kuhani svinjski vrat sitno narežite, začinite peršinom i solju i ulijte u smjesu pola količine slatkog vrhnja. Smjesom nadjenite vučeno tijesto premazano maslacem. Juhu prije posluživanja zakuhajte, dodajte preostalo slatko vrhnje, a svitke od tijesta zapecite u pećnici ili na tavici. U juhu dodajte žlicu kuhanog ječma te poslužite sa svitkom od svinjskog vrata.