Tradicija u novom ruhu

Juha od kiselog kupusa ili krem-juha od graha? Odaberite jednu, sigurno ćete pogoditi!

Foto: Robert Pichler
Juha od kiselog kupusa ili krem-juha od graha? Odaberite jednu, sigurno ćete pogoditi!
03.04.2023.
u 07:00
Nakon tolikog pisanja o goranskoj kuhinji i njezinim davno zaboravljenim namirnicama i jelima i sami smo poželjeli probati nešto od spomenutog. Chef Zdravko Tomšić ustupio nam je dva recepta koja smo isprobali i od srca vam ih preporučujemo!
Pogledaj originalni članak

Kako bi se i praktično pokazalo da Gorski kotar posjeduje specifičnu, autentičnu kuhinju, u blagovaonici dvorca Stara Sušica upriličen je goranski ručak. Pripremio ga je chef Zdravko Tomšić u suradnji s kolegom, chefom Stivenom Vunićem iz restorana Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, a ideja objeda bila je kroz 10 malih sljedova predstavili jedno moguće viđenje goranske kuhinje, koristeći namirnice koje su sezonski aktualne, u baštini Gorskog kotara utemeljene te u povijesnom kontekstu opravdane. Tako su se na jelovniku goranskog ručka našla jela u kojima se upotrebljavaju prepoznatljive goranske namirnice: meso divljači, goranska pastrva, zelje, grah, jabuke i kruške, celer, sir škripavac, med i medun, brinjevača, ječam, slanina, gljive. Izvedba jela motive je našla u tradicijskoj kuhinji goranskih domaćica te u austrougarskom naslijeđu. Za neka od ovih ukusnih jela darujemo vam recepte kako biste mogli i u vlastitom domu uživati u okusima goranske tradicije.

 

Juha od kiselog kupusa i brusketa s kobasicom

Sastojci za juhu (za 4 osobe):

  • 350 g kuhanog kiselog kupusa
  • 80 g luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 litra goveđeg temeljca
  • 3 dl rasola od kupusa
  • 80 g dimljene slanine
  • sol, papar
  • lovor
  • ulje
  • 150 g kuhanog krumpira narezanog na kockice

Sastojci za brusketu:

  • 200 g kobasice malo podimljene, bez paprike
  • kruh za bruskete

Foto: Robert Pichler

Priprema:

Na ulju zapržite kockice slanine, dodajte sitno rezani luk, češnjak, prelijte temeljcem, dodajte kuhani kiseli kupus i začinite solju, lovorom i paprom. Po potrebi dokiselite rasolom i pustite da kuha 40-ak minuta. Kada je juha kuhana, izvadite dio i smiksajte ga ručnim blenderom, sve spojite, dodajte kockice kuhanog krumpira i poslužite s brusketom. Za brusketu kobasice namočite u hladnoj vodi, ogulite crijevo i usitnite. Tako  pripremljenu smjesu namažite na bruskete i zapecite u pećnici 6-7 minuta na 200 stupnjeva.

 

Foto: Robert Pichler

 

Krem-juha od graha sa svitkom od suhog vrata

Sastojci za juhu (za 4 osobe):

  • 200 g kuhanog smeđeg graha
  • 200 g suhog svinjskog vrata
  • 50 g suhe slanine
  • 100 g luka
  • 1 češnjak
  • 1 litra goveđeg temeljca
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • sol
  • kim
  • ulje
  • 50 g mrkve

Sastojci za svitak:

  • 4 trake vučenog tijesta širine 8-10 cm, dužine 25 cm
  • kuhani suhi vrat 
  • 50 g maslaca
  • 80 g kuhanog ječma
  • peršin

Priprema:

Na ulju popržite luk, dodajte češnjak, ribanu mrkvu, podlijte goveđim temeljcem i ubacite svinjski vrat, prethodno namočeni grah (12-16 h) te dodajte još litru vode. Kada su grah i meso kuhani, meso izvadite, grah dočinite peršinom, solju, paprom te od njega ručnim blenderom napravite krem-juhu. 

Kuhani svinjski vrat sitno narežite, začinite peršinom i solju i ulijte u smjesu pola količine slatkog vrhnja. Smjesom nadjenite vučeno tijesto premazano maslacem. Juhu prije posluživanja zakuhajte, dodajte preostalo slatko vrhnje, a svitke od tijesta zapecite u pećnici ili na tavici. U juhu dodajte žlicu kuhanog ječma te poslužite sa svitkom od svinjskog vrata.

Foto: Robert Pichler

Kuhinja s identiteom teritorija

Pamti li još itko šara-kavu ili tortu od starog kruha s cvebama? U Gorskom kotaru ih upravo vraćaju iz zaborava

Prvi zemljovidi Hrvatske na kojima se vidi Gorski kotar javljaju se sredinom 16. stoljeća. Predstavljen je kao mističan, pust i gorovit s oznakom Hortus diabolicus (Vražji vrt), a do 18. stoljeća ovaj kraj praktički nema prometnica. Kraljica Marija Terezija jako je dobro razumjela važnost Gorskog kotara za svoju kraljevinu jer upravo Gorski kotar povezuje kontinent s obalom pa je 1776. imenovala tri kotara: primorski, kupski i goranski.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.