Ove sirnice su recept moje bake, mame, teta, a sad i moj. Možda nije ništa drugačiji niti posebniji od drugih, ali meni je najbolji i ne bih ga mijenjala da živim još sto života. Sočne, pune aroma, žute od domaćih jaja s rupicama u tijestu, rahle. Divota! – kaže gastroblogerica Nasja Duplančić, a mi potpisujemo svaku njezinu riječ.
Ne zaboravite, prostorija u kojoj radite sirnice mora biti topla i svi sastojci sobne temperature. Također, pazite da vam sirnice ne zagore. Tada su jako tamne i imaju gorkast okus. Čuvajte ih zamotane u čistoj krpi ili u krpenoj vreći.
Sirnice (pince)
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 svježa kvasca
- 250 g šećera
- 200 g maslaca
- 8 žumanjaka
- 4 bjelanjka – za smjesu
- 2 bjelanjka – za premazivanje
- korica jednog limuna i dvije naranče
- sok od pola limuna
- 2 dl mlijeka
- 2 vanilin šećera
- nekoliko kapi ekstrakta ruže ili 2 žlice ruma
- šaka grožđica
Priprema:
Kvasac rastopite u 1 dl toplog mlijeka s 1 žlicom šećera, posipajte s malo brašna i stavite pokriveno na toplom da se diže. U zdjelu stavite brašno. U drugoj zdjeli pjenasto izradite šećer i žumanjke, koricu limuna, naranče i vanilin šećer. U trećoj zdjeli istucite bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg. Grožđice namočite u rumu i malo vode da budu prekrivene. Neka omekšaju. Maslac sobne temperature izmiksajte u kremu. Zagrijte 1 dl mlijeka
U zdjelu s brašnom redom stavljajte: aktivirani kvasac, jaja sa šećerom, maslac, bjelanjak, mlijeko i procijeđene grožđice pa sve izradite mikserom sa spiralnim nastavcima. Kušajte komadić tijesta, mora biti prožet aromama, ako želite dodajte još malo ruma ili ekstrakt ruže. Trebate dobiti masni komad tijesta koji se ne lijepi. Ja sam dodala još malo brašna.
Tijesto prekrijte krpom i stavite na toplo da se udvostruči. Ako nemate toplu prostoriju, zagrijte pećnicu na 50 °C, otvorite vrata pećnice pa tijesto s podlogom stavite na vrata pećnice i prekrijte da se diže. Kada se tijesto udvostručilo podijelite ga na 4 jednaka komada pa oblikujte kruščiće i opet stavite da se udvostruče na toplo mjesto. Pećnicu zagrijte na 170-180 °C.
Vrhom oštrog noža površinu svake sirnice zarežite u obliku križa. Stavljajte na podlogu za pečenje masni papir pa dva kruščića s dovoljno razmaka između neka se peku 30-40 minuta. Ako vidite da naglo poprimaju boju prekrijte ih folijom da ne zagore. Zadnjih 10 minuta premažite ih tučenim bjelanjcima i posipajte krupnim šećerom pa vratite u pećnicu.
Što je s nama koji ne pravimo pincu nego šunku ili kulenovu seku u tijestu za kruh.