Gastroblogerica Tatjana Miletić, na čijem se blogu MyTastyPot redovito inspiriramo obožava Grčku u koju redovito putuje i istražuje njihovu gastronomiju. Ovaj recept za grčku masu njezina je varijanta jela koje je bezbroj puta isprobala u restoranima diljem Grčke. Mi ga obožavamo!
Grčka musaka
Sastojci:
2 manja patlidžana, 600 g
3 srednja krumpira, 500 g
500 g mljevenog junećeg mesa
2 srednja crvena luka
2 režnja češnjaka
1 žlica pirea od rajčice
1 veća svježa rajčica
čaša soka od rajčice
1/2 žličice cimeta
prstohvat mljevenog klinčića
sol
papar
maslinovo ulje
majčina dušica
Bešamel umak:
750 ml mlijeka
100 g maslaca
100 g brašna
2 žumanjka
80 g ribanog parmezana (50 g za bešamel, a 30 g za posipanje)
prstohvat papra
prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
Patlidžan narežite na ploške debljine 1 cm, posolite i ostavite 20-ak minuta u hladnjaku. Za to vreme narežite krumpir i jedan luk na ploške. Pomiješajte ih s malo maslinova ulja, majčinom dušicom, solju i paprom. Zatim sve to istresite u posudu za pečenje koju ste prethodno podmazali maslinovim uljem i pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Ovaj korak ponovite i sa procijeđenim patlidžanom: složite ga preko krumpira i pecite 30 minuta.
Crveni luk i češnjak pirjajte na maslinovu ulju, zatim dodajte cimet i klinčić i još malo propržite. Na taj način se bolje oslobađaju okusi i mirisi ovih začina. Zatim dodajte žlicu pirea od rajčice i sve zajedno promiješajte. Potom ubacite meso i kuhačom ga razbijte na što sitnije komade. Posolite, popaprite i pržite na jačoj temperaturi (5-10 minuta). Zatim dodajte svježu rajčicu rezanu na sitne kockice i sok od paradajza. Pirjajte sve zajedno još 10-tak minuta dok tekućina ne ispari, ali vodite računa da se smjesa ne presuši.
Pripremite bešamel umak: maslac rastopite na srednjoj temperaturi i dok se još nije sasvim rastopio dodajete brašno. Sve zajedno dobro izmiješajte. Sad slijedi najteži korak: počnite dodavati mlijeko, polako, 6-7 puta, svaki put dobro miješajući da biste izbjegli stvaranje grudica. Kad završite s posljednjim dodavanjem mlijeka, dobro sve sjedinite i pustite da da prokuha. Kada ste dobili glatku, kremastu masu maknite je s vatre. Zatim dodajte papar, muškatni oraščić, parmezan, dobro sve promiješajte i na kraju dodajte žumanjke i opet sve dobro sjedinite. U meso dodajte 1/3 bešamela, a 2/3 ostavite za zalijevanje musake.
Dok ste pripremili meso i bešamel, za to vrijeme završili ste krumpir, luk i patlidžan i tada je trenutak da nastavite sa slaganjem. Preko patlidžana ravnomjerno rasporedite meso, zatim bešamel umak i na kraju sve pospite parmezanom. Musaku pecite na 200 stupnjeva 25-30 minuta, dok se bašamel ne zapeče i ne dobije zlatnu boju. Gotovu musaku narežite i pustite sat vremena da odstoji. Prije serviranja možete posuti musaku sitno sjeckanim peršinom.
Ktompir je suvišan. Treba ispeći patliđane na pouljenoj rostjeri, u jednom sloju, pa koliko puta treba. izdinstati mljevenu junetinu i luk, dodati žličicu cimeta, žličicu origana, dec vina i 50g prezle. slagati patliđane, meso, ribanu gaudu i na kraju kolute svježe pomadore, i tako dok ima materijala. Bešamel da ali ne pržiti brašno nego u mlijeko staviti maslac i dodavati brašno stalno mješajući da se ne zgrudva. ne smije biti jako gusto, malo gušće nego smjesa za palačinke, dodati žumanjke, parmezan i obilato zaliti musaku. ispeći da bešamel dobro porumeni. Ovo je originalni grčki recept, domaći, ne iz restorana.