Savršeno!

Kad isprobate recept za grčku musaku, shvatit ćete da mu svi drugi koje ste dosad koristili "nisu ni do koljena"!

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot
Kad isprobate recept za grčku musaku, shvatit ćete da mu svi drugi koje ste dosad koristili "nisu ni do koljena"!
06.05.2022.
u 07:08
Razlika između nama poznatog načina pripreme musake i onog grčkog je prije svega u bešamel umaku. On je taj koji daje prepoznatljiv i autentičan šmek ovom tradicionalnom specijalitetu. Da biste uživali u ovoj deliciji grčke kuhinje potrebno je malo više vremena i truda za pripremu, ali rezultat opravdava uloženi trud.
Pogledaj originalni članak

Gastroblogerica Tatjana Miletić, na čijem se blogu MyTastyPot redovito inspiriramo obožava Grčku u koju redovito putuje i istražuje njihovu gastronomiju. Ovaj recept za grčku masu njezina je varijanta jela koje je bezbroj puta isprobala u restoranima diljem Grčke. Mi ga obožavamo!

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Grčka musaka

Sastojci:

2 manja patlidžana, 600 g

3 srednja krumpira, 500 g

500 g mljevenog junećeg mesa

2 srednja crvena luka

2 režnja češnjaka 

1 žlica pirea od rajčice 

1 veća svježa rajčica

čaša soka od rajčice

1/2 žličice cimeta

prstohvat mljevenog klinčića

sol

papar

maslinovo ulje

majčina dušica

Bešamel umak:

750 ml mlijeka

100 g maslaca

100 g brašna

2 žumanjka

80 g ribanog parmezana (50 g za bešamel, a 30 g za posipanje)

prstohvat papra

prstohvat muškatnog oraščića

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Priprema:

Patlidžan narežite na ploške debljine 1 cm, posolite i ostavite 20-ak minuta u hladnjaku. Za to vreme narežite krumpir i jedan luk na ploške. Pomiješajte ih s malo maslinova ulja, majčinom dušicom, solju i paprom. Zatim sve to istresite u posudu za pečenje koju ste prethodno podmazali maslinovim uljem i pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Ovaj korak ponovite i sa procijeđenim patlidžanom: složite ga preko krumpira i pecite 30 minuta.

Crveni luk i češnjak pirjajte na maslinovu ulju, zatim dodajte cimet i klinčić i još malo propržite. Na taj način se bolje oslobađaju okusi i mirisi ovih začina. Zatim dodajte žlicu pirea od rajčice i sve zajedno promiješajte. Potom ubacite meso i kuhačom ga razbijte na što sitnije komade. Posolite, popaprite i pržite na jačoj temperaturi (5-10 minuta). Zatim dodajte svježu rajčicu rezanu na sitne kockice i sok od paradajza. Pirjajte sve zajedno još 10-tak minuta dok tekućina ne ispari, ali vodite računa da se smjesa ne presuši.

Pripremite bešamel umak: maslac rastopite na srednjoj temperaturi i dok se još nije sasvim rastopio dodajete brašno. Sve zajedno dobro izmiješajte. Sad slijedi najteži korak: počnite dodavati mlijeko, polako, 6-7 puta, svaki put dobro miješajući da biste izbjegli stvaranje grudica. Kad završite s posljednjim dodavanjem mlijeka, dobro sve sjedinite i pustite da da prokuha. Kada ste dobili glatku, kremastu masu maknite je s vatre. Zatim dodajte papar, muškatni oraščić, parmezan, dobro sve promiješajte i na kraju dodajte žumanjke i opet sve dobro sjedinite. U meso dodajte 1/3 bešamela, a 2/3 ostavite za zalijevanje musake.

Dok ste pripremili meso i bešamel, za to vrijeme završili ste krumpir, luk i patlidžan i tada je trenutak da nastavite sa slaganjem. Preko patlidžana ravnomjerno rasporedite meso, zatim bešamel umak i na kraju sve pospite parmezanom. Musaku pecite na 200 stupnjeva 25-30 minuta, dok se bašamel ne zapeče i ne dobije zlatnu boju. Gotovu musaku narežite i pustite sat vremena da odstoji. Prije serviranja možete posuti musaku sitno sjeckanim peršinom.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

07
070274
15:29 09.05.2022.

Ktompir je suvišan. Treba ispeći patliđane na pouljenoj rostjeri, u jednom sloju, pa koliko puta treba. izdinstati mljevenu junetinu i luk, dodati žličicu cimeta, žličicu origana, dec vina i 50g prezle. slagati patliđane, meso, ribanu gaudu i na kraju kolute svježe pomadore, i tako dok ima materijala. Bešamel da ali ne pržiti brašno nego u mlijeko staviti maslac i dodavati brašno stalno mješajući da se ne zgrudva. ne smije biti jako gusto, malo gušće nego smjesa za palačinke, dodati žumanjke, parmezan i obilato zaliti musaku. ispeći da bešamel dobro porumeni. Ovo je originalni grčki recept, domaći, ne iz restorana.

DU
Deleted user
07:34 06.05.2022.

Za sat vremena to se ohladi i treba podgrijati, a podgrijani krompir je bljak.