Vrijeme pravljenja zimnice i međusobnog razmjenjivanja recepata među prijateljicama kako bi se pogodio baš 'onaj' okus koji se pamti je pri kraju. Postoji mnogo različitih recepata, a mi smo za vas odabrali top tri recepata kako ove godine ne bi fulali sa sastojcima. S obzirom da je vrijeme pravljenja zimnice pri kraju donosimo one isprobane i najbolje.
1. Punjene kisele paprike
Ukiseljene paprike klasičan su recept kada je u pitanju pravljenje zimnica, a ovaj recept donosi nešto novo; punjenje kisele paprike.
Sastojci:
10 paprika babura
1 žličica trna gorušice
50 g hrena
2 češnja češnjaka
1 žličica mljevene slatke paprike
prstohvat kumina
20 g soli
750 ml vode
750 ml vinskog octa
1,2 kg svježeg kupusa
malo ulja
Priprema:
1. Kratko prokuhajte ocat, vodu i malo soli pa ostavite da se ohladi.
2. Očistite paprike; odrežite peteljku i maknite sjemenke.
3. Kupus možete narezati ili naribati te ga pospite solju, kuminom i mljevenom paprikom. Promiješajte i ostavite da stoji nekoliko sati.
4. Kupusom punite paprike i slažite ih u staklenke, a između njih stavite pokoje zrno gorušice, češnjak i hren narezan na štapiće.
5. Sve prelijte prokuhanim i ohlađenim octom, a kada se tekućina slegne na vrh nalijte oko 1 cm debeli sloj ulja.
2. Salata od kiselog miješanog povrća
Osim punjenih ili praznih ukiseljenih paprika, možete napraviti i ukiseljenu salatu od miješanog povrća.
Sastojci:
500 g graška
crni papar u zrnu
60 g šećera
30 g soli
500 ml vode
500 ml alkoholnog octa
lovor
1 grančica kopra
3 feferona
300 g lučica
500 g zelene paprike
500 g cvjetače
300 g mrkve
malo ulja
Priprema:
1. Očistite grašak i mrkvu te mrkvu narežite na kolutiće, a cvjetaču narežite na manje komade.
2. Povrće kuhajte dvije minute u slanoj vodi.
3. Povrće ocijedite i složite u staklenke naizmjenice s lučicama, sirovom paprikom narezanom na rezance i feferonima.
4. Dodajte kopar i lovor te prelijte ohlađenom prokuhanom otopinom octa, vode, papra u zrnu, soli i šećera.
5. Na kraju na vrh nalijte 1 cm debeli sloj ulja te staklenku zatvorite celofanom.
3. Rezani kiseli krastavci
Svima su poznati kiseli krastavci, no ovaj recept donosi dašak modernosti i praktičnosti kod posluživanja.
Sastojci:
2 kg većih krastavaca
400 g luka
400 ml vinskog octa
400 ml vode
40 g soli
papar u zrnu
Priprema:
1. Krastavce ogulite, narežite na kolutove i posolite. Luk narežite na ploške i posolite. Ostaviti neka stoji nekoliko sati.
2. Krastavce i luk dobro ocijediti, pomiješati i staviti u staklenke.
3. Razrijeđenom octu dodajte malo soli i papra te sve zajedno prokuhajte.
4. Tekućinu ohladiti i preliti preko krastavaca i luka naslaganih u staklenke.
5. Staklenke prekrijte celofanom, povežite i čuvajte na hladnom mjestu.
Po povrće za zimnicu navratite na trešnjevački plac, a možda ulovite i pokoji ljubavni savjet: