Trikovi majstora

Kiseloljupci, pogledajte top tri recepta za zimnicu u zadnji tren

Kiseloljupci, pogledajte top tri recepta za zimnicu u zadnji tren
06.09.2019.
u 09:24
Ako volite domaće specijalitete, zimnica se zasigurno nalazi na vašoj listi, a posebice ako ste ljubitelj kiselog. Donosimo vam tri najbolja recepta za zimnicu čiji je okus kao da ju je radila vaša mama ili baka.
Pogledaj originalni članak

Vrijeme pravljenja zimnice i međusobnog razmjenjivanja recepata među prijateljicama kako bi se pogodio baš 'onaj' okus koji se pamti je pri kraju. Postoji mnogo različitih recepata, a mi smo za vas odabrali top tri recepata kako ove godine ne bi fulali sa sastojcima. S obzirom da je vrijeme pravljenja zimnice pri kraju donosimo one isprobane i najbolje.

1. Punjene kisele paprike

Ukiseljene paprike klasičan su recept kada je u pitanju pravljenje zimnica, a ovaj recept donosi nešto novo; punjenje kisele paprike. 

Sastojci:

10 paprika babura

1 žličica trna gorušice

50 g hrena

2 češnja češnjaka

1 žličica mljevene slatke paprike

prstohvat kumina

20 g soli 

750 ml vode

750 ml vinskog octa

1,2 kg svježeg kupusa

malo ulja

Priprema: 

1. Kratko prokuhajte ocat, vodu i malo soli pa ostavite da se ohladi.

2. Očistite paprike; odrežite peteljku i maknite sjemenke.

3. Kupus možete narezati ili naribati te ga pospite solju, kuminom i mljevenom paprikom. Promiješajte i ostavite da stoji nekoliko sati. 

4. Kupusom punite paprike i slažite ih u staklenke, a između njih stavite pokoje zrno gorušice, češnjak i hren narezan na štapiće.

5. Sve prelijte prokuhanim i ohlađenim octom, a kada se tekućina slegne na vrh nalijte oko 1 cm debeli sloj ulja. 

 

2. Salata od kiselog miješanog povrća 

Osim punjenih ili praznih ukiseljenih paprika, možete napraviti i ukiseljenu salatu od miješanog povrća.

 

Sastojci: 

500 g graška

crni papar u zrnu

60 g šećera

30 g soli

500 ml vode

500 ml alkoholnog octa

lovor

1 grančica kopra

3 feferona

300 g lučica

500 g zelene paprike

500 g cvjetače

300 g mrkve

malo ulja

Priprema: 

1. Očistite grašak i mrkvu te mrkvu narežite na kolutiće, a cvjetaču narežite na manje komade. 

2. Povrće kuhajte dvije minute u slanoj vodi.

3. Povrće ocijedite i složite u staklenke naizmjenice s lučicama, sirovom paprikom narezanom na rezance i feferonima.

4. Dodajte kopar i lovor te prelijte ohlađenom prokuhanom otopinom octa, vode, papra u zrnu, soli i šećera. 

5. Na kraju na vrh nalijte 1 cm debeli sloj ulja te staklenku zatvorite celofanom. 

 

3. Rezani kiseli krastavci 

Svima su poznati kiseli krastavci, no ovaj recept donosi dašak modernosti i praktičnosti kod posluživanja. 

Sastojci: 

2 kg većih krastavaca 

400 g luka

400 ml vinskog octa

400 ml vode

40 g soli

papar u zrnu

Priprema:

1. Krastavce ogulite, narežite na kolutove i posolite. Luk narežite na ploške i posolite. Ostaviti neka stoji nekoliko sati. 

2. Krastavce i luk dobro ocijediti, pomiješati i staviti u staklenke. 

3. Razrijeđenom octu dodajte malo soli i papra te sve zajedno prokuhajte.

4. Tekućinu ohladiti i preliti preko krastavaca i luka naslaganih u staklenke. 

5. Staklenke prekrijte celofanom, povežite i čuvajte na hladnom mjestu. 

Po povrće za zimnicu navratite na trešnjevački plac, a možda ulovite i pokoji ljubavni savjet:

 

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.