Što se tiče mesnog dodatka preferiramo suha, mesnata rebarca. Prije nego što ubacite zapršku, izvadite ih i skinite meso s kosti, narežite ga i vratite u grah, predlaže gastroblogerica Tatjana Miletić.
Varivo od graha sa suhim mesom
Sastojci:
suha rebarca, komad slanine ili po želji
1 veća glavica crvenog luka
grančica metvice
4-5 listova lovora
sol
papar
žličica curry mješavine začina
Zaprška:
8 žlica ulja
2 pune žlice brašna
1 puna žlica slatke mljevene paprike
Priprema:
Grah potopite u vodi i ostavite ga preko noći da odstoji. Drugi dan ga prokuhajte u dvije vode, zajedno s mesom. Kada ste grah procijedili u treću vodu dodajte sitno sjeckani luk (može i pasirani), lovor, metvicu, žličicu curry začina, sol i papar. Sve zajedno kuhajte oko jedan sat. Zatim slijedi zaprška. Zagrijte ulje na tavici, pa dodajte brašno, malo ga popržite (oko 1 minutu), zatim dodajte papriku, promiješajte, pa sve zajedno pržite još jednu minutu. Pojačajte temperaturu tako da grah zakipi i dodajte tek pripremljenu zapršku. Dobro promiješajte, smanjite temperaturu i ostavite da se kuha još deset minuta.
Naravno da koristim .neka jela bez toga ne idu .