na vrhu liste omiljenih

Jeste li ikad stavili ovaj začin u čokoladne raspucance? Isprobajte recept jer rezultat je fantastičan!

Tatjana Miletić/MyTastyPot
16.12.2022.
u 11:58

Za slatke završetke i još slađe početke, evo kolačića u kojima morate uživati tijekom blagdanskih svečanosti. Pripremaju se brzo i jednostavno, a u ustima se samo rastope. Spoj čokolade i začina za savijaču od jabuka naprosto će vas mamiti da pojedete još jedan tako da je bolje da u startu napravite veću količinu.

Iznutra mekani i kremasti, a izvana slatko hrskavi raspucanci su jedan od omiljenih blagdanskih kolača. Ove godine dodali smo im topao, zimski začin i bolji su nego ikad! Recept smo posudili od Tatjane Miletić, provjerene majstorice za slastice svih vrsta i za sve prigode. Vrijeme pečenja ovisi o jačini vaše pećnice kao i o veličini keksića koje napravite. Najbolje je da zagrijete pećnicu na 200-220 stupnjeva, ubacite kolačiće i smanjite na 180 stupnjeva.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Čokoladni raspucanci

Sastojci:

220 g tamne čokolade, po želji možete dodati malo mliječne

90 g maslaca

220 g glatkog brašna

2 jaja

50 g šećera

1 žličica vanilije

1 žličica mješavine začina za savijaču od jabuka (možete ga nabaviti u Harissa trgovinama)

1/2 praška za pecivo

Smjesa za valjanje:

40 g šećera u prahu

40 g kristal šećera

1 žličica mješavine začina za savijaču od jabuka

Priprema:

Rastopite maslac i u njega, dok je još topao, ubacite razlomljenu čokoladu. Sve zajedno miješajte dok se čokolada lijepo ne rastopi i sjedini s maslacem. Jaja, šećer, vaniliju i začin za savijaču od jabuka dobro sjedinite mikserom. Toj smjesi dodajte maslac i čokoladu i sve zajedno pomiješajte. Kad ste sve lijepo sjedinili krenite dodavati brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo. Gotovu smjesu stavite na sat vremena u hladnjak. Ohlađenu smjesu trgajte rukama da dobijete kuglice veličine oraha. Kuglice prvo uvaljajte u kristal šećer pomiješan sa začinom za savijaču od jabuka a potom u šećer u prahu. Na papir za pečenje slažite kuglice i blago ih pritisnite po sredini. Pecite ih na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Neka vas ne zbuni to što su mekane kad ih izvadite iz pećnice, slobodno ih ostavite nekoliko minuta u limu za pečenje pre nego što ih servirate. 

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije