Šumski odrezak, jelo s menija kao i svako drugo. Ili?
– Nosili smo ga i kad je papa Ivan Pavao II. bio gost u Đakovu! – vele u nacionalnom restoranu Croatia-Turist. Eto, više ovaj tanjur s domaćim specijalitetom nije više samo jedno od jela u tisućama hrvatskih restorana.
– Čak je i naš gazda Reneo Balog posluživao samog papu! Možeš li zamisliti, pa tko se time može pohvaliti?
Poslije je i gazda objasnio:
– Nosio sam vodu. A je li probao naš odrezak, to ne znamo. Jer, što je jeo, bila je tajna...
Na ovom mjestu o tom papinu posjetu Đakovu svjedoče i fotografije na zidovima.
– Bio je u Osijeku u listopadu 2003. godine. Međutim, iako to protokol nije nalagao, on je sam odlučio da ide u Đakovo! Došao je za svoj ćef. Za gušt. Neuobičajeno je to, bio je poznat po tome da se drži protokola. A što se šumskog odreska tiče, sigurni smo da ga je papina pratnja jela. Poslije se pričalo i kako su časne sestre pravile za njega i našeg biskupa ručak, a poslužili su ih u crvenom salonu katedrale – kažu za šankom.
Kad smo već kod katedrale, ovdje je vječna enigma...
– Koplja se u gradu lome oko toga koliko je cigli ugrađeno u katedralu kad se gradila. Slažu se mnogi da ih ima više od tri milijuna.
Pa što ih ne prebrojite?
– Nemamo vremena, radi se... Tko bi brojio. Usto, priča se i da katedrala svake godine propadne za milimetar jer građena je na močvarnom tlu, ali to isto ne drži vodu. Pa nismo mi Venecija – kaže konobar Marko Barišić (25).
– Poznati smo i po tome da ljudi koji rade u restoranu rade ovdje cijeli vijek. Eto, kuharica Smilja radila je tu cijeli život, a nedavno je u mirovinu otišao i mesar Ante. Došao je s 20 godina, a lani otišao u mirovinu.
Na ovom mjestu jede se domaće. Šumski odrezak 60 kuna, a riječ je o mesu koje bi inače išlo u kulen s kuhanim jajima, šampinjonima i bukovačama. Čobanac je 25 kuna, a slavonski specijaliteti su i grah sa slaninom i domaćom kobasicom, zatim đakovački odrezak punjen kulenom i sirom...
U restoran svako malo netko dolazi s vrećicom.
– Organiziramo kulenijade, kobasicijade, natjecanja u tome tko ima najbolju kulenovu seku. Evo, sad ljudi donose kobasice koje će ovdje komisija testirati.
Koliko treba probati kobasica?
– A ja znam probati i 80 komada u danu! – veli Barišić.
– No moraš biti oprezan. Između svake kobasice treba pojesti malo sira i kruha jer inače bi mi sve imale isti okus.
Je l’ to problem?
– Nije, ali kad treba u danu probati 80 vrsta kulena, e tu se treba biti frajer.