Pizzeria Mrs. Fogg širi ponudu:

Lazanje su im u fazi 'fine-tuninga', a pannicarne je još jedna senzacija koju će uskoro svi kopirati

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell
12.02.2023.
u 06:53
Pannicarne dobijete kad panuozzo udružite s mesom (carne) – u ovom konkretnom slučaju s junetinom i drugim ukusnim sastojcima posluženima u tijestu za pizzu u obliku peciva za burger.
Pogledaj originalni članak

Steampunk je jedan od intrigantnijih podžanrova znanstvene fantastike jer objedinjuje posebnu estetiku s parafuturističkim konceptima koji se temelje na dobu u kojem su smještene priče i motivi s njime povezani. A to je, dakako, viktorijansko doba prvih parnih strojeva. Iako je sam steampunk kao pokret nastao duboko u 20., zapravo uoči početka 21. stoljeća. Iz tog miljea dobili smo i danas vrlo popularna literarna djela često pretočena i na ekrane, koja potpisuju Herbert George Wells i Jules Verne. Zato smo sa zanimanjem prihvatili prijedlog da odemo u “prvu steampunk pizzeriju u Zagrebu”, kako su je nazvali njezini vlasnici. I Mrs. Fogg doista jest to, kao što je to i Mr. Fogg, jedan od najpopularnijih kafića u centru Zagreba, također temeljen na steampunk motivima.

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

– Kako smo s Mr. Foggom uspjeli, željeli smo imati i mjesto u kojem će se, osim najkvalitetnijih kave i pića, nuditi i podjednako kvalitetno jelo. Naučili smo na Mr. Foggu kako razviti koncept koji će privući publiku, a to je ostati vjeran početnoj ideji – naša je steampunk, čiji smo fanovi, i održavati kvalitetu ponude te odnos s gostima. Bez toga ne ide koliko god atraktivna početna ideja bila. Samo ime govori o povezanosti Martićeve i ove naše lokacije u Novom Zagrebu. Malo smo produbili priču o Verneovu Mr. Foggu i zamislili kako je negdje na putovanju u Indiji doista upoznao svoju suprugu. I to je Mrs. Fogg – kaže nam Saša Višnjić, suvlasnik pizzerije Mrs. Fogg. Bez sumnje, ambijent nove pizzerije mogao bi se nazvati najoriginalnijim u Zagrebu, čak i ne samo među pizzerijama nego i u ugostiteljstvu općenito. Višnjić kaže da se samo na interijeru i šanku radilo četiri mjeseca i to se vidi, jer steampunk dizajn lokala sačinjen je od starina prikupljenih po podrumima, tavanima, Hreliću i drugdje, a onda oblikovanih za prostor koji zapravo može funkcionirati na dva načina – kao pizzeria ili čak ambiciozniji restoran, ali i kao bar, s obzirom na to da prostorom dominira veliki šank dodatno otežan metalnim predmetima oblikovanima u vizualno iznimno atraktivnu cjelinu.

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Dvojili smo hoćemo li ići na bar ili na restoran. Prevagnulo je ovo drugo s obzirom na to da već imamo Mr. Fogg, a i Novi Zagreb nema nikakvo slično mjesto. Kako sam i sam odrastao nedaleko od mjesta na kojem smo otvorili pizzeriju, želio sam da damo još jedan razlog zbog kojeg bi ljudi željeli doći preko Save, a i da oni koji ovdje žive imaju neko drukčije mjesto u kojem mogu pojesti nešto dobro. Na kraju smo se odlučili za pizze jer su svima poznate, ali to nije jedino što nudimo – kaže Višnjić.

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Kada pred vas donesu neku od pizza, imat ćete dojam da je riječ o napoletani, vrsti pizze koja se priprema onako kako se i u Zagrebu to radi već nekih desetak godina. Mladi šef kuhinje pizzerije Mrs. Fogg Domagoj Kralj svoje je znanje stekao na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, a praksu je stjecao po regiji i šire. Međutim, ovo napoletana – nije, objasnio nam je Domagoj.

 

Čini mi se da jako malo pizzerija dobro interpretira napoletanu, ako itko, a činjenica je da ljudi takve pizze vole ili ne vole, nema sredine. I zato smo napravili svoje tijesto, koje je negdje na pola puta. Ne koristimo starter, nije beskvasno, samo je malo kvasca, ali i fermentira 4-5 dana, a ne tek 48 sati kao što je to obično kod napoletane. I tako imamo lagano tijesto koje je uvijek kompaktno, a pizza dobro izgleda. Nadam se da je i ukusna – kaže Domagoj.

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

I u pravu je! Sastojci su kvalitetni, kompromisa nema, a pizza je drukčija od napoletane po tome što je tek nešto “teža”, odnosno zasitnija pa nema straha da će za koji sat biti potreban novi obrok. I klasična margherita, na kojoj je, naravno, kravlja mozzarella te bosiljak, a onda i peperoni, na kojoj su još i svinjska ljuta kobasica te ukiseljene jalapeno paprike, ukusne su pizze, lagane, a po cijeni uobičajenoj za bolje pizzerije u gradu.

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

No ne treba u Mrs. Fogg dolaziti samo zbog pizze. Jelovnik je posložen konkretno, s 13 vrsta pizza, od kojih u dostavi možete dobiti tek negdje njih šest. Panuozzo sendviči novi su trend u Zagrebu, a riječ je o bogatim velikim sendvičima s nadjevom od nekoliko sastojaka, kojima je namjena da u najmanju ruku zamijene gablec, kod nekih čak i ručak. Konkretno, riječ je o sendviču koji je sačinjen od tijesta za pizzu sa sličnim nadjevom koji se može i posebno kreirati. Iako se to u Mrs. Foggu ne čini potrebnim. Jer, već klasik panuozzo, u koji ide kravlja mozzarella, kuhana šunka, ribani tvrdi kravlji sir i datterini rajčice nudi sasvim dovoljno. A još više mortadela tartufi panuozzo, u kojem je uz sastojke klasika glavna zvijezda mortadela od vepra s tartufima, ali u umaku od pistacije i rajčice s nešto pinjola. Riječ je o vrlo konkretnoj vrijednosti za novac za jelo na koje možete dovesti i nekog bitnijeg poslovnog partnera koji bi se mogao oduševiti originalnošću i zaista bogatim sendvičem punog okusa koji vas u najmanju ruku podsjeća kako izgleda prava talijanska mortadela.

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Međutim, u Mrs. Foggu najavili su nam dvije ekskluzive. Jedna su lazanje koje su u pripremi i još se razvijaju u sasvim novoj modernoj i potpuno opremljenoj kuhinji u kojoj šefuje Domagoj Kralj. A drugo je pannicarne. Ovako nešto ne možete ni zaguglati jer riječ je o domišljatom novom jelu nastalom u ovoj novoj zagrebačkoj pizzeriji.

 

Vagali smo dugo trebamo li ići s burgerom bojeći se da ćemo biti slični ostalima, jer znamo da je inflacija burgera u Zagrebu već dugo prisutna. I onda je pitanje kakav burger nuditi, možemo li uvijek imati te najbolje sastojke... Da bismo potom došli do vlastite ideje o nečemu što nije burger, ali jako na njega podsjeća, a bit će sasvim prepoznatljiv kao naš. I tako je nastao pannicarne, kao kovanica panuozza i junetine, jer šnicla je, dakako, od junetine. Ostale sastojke još kombiniramo, ali sigurno će biti namaz koji će se jako oslanjati na pecorino sir, rikolu i rajčice, a sve u za ovakav sendvič oblikovanom tijestu za pizzu. Tko zna, nakon nas su panuozzo sendviče počeli raditi svi, nešto se možda dogodi i sada – entuzijastično su nam objasnili u Mrs. Foggu.

Rekli bismo da doista imaju potencijalni hit. Pannicarne koji smo probali ima kombinaciju okusa koja nema puno veze s burgerom, ali s puno drugih strana mu je sličan, da bi već nakon prvog zalogaja peciva koje je zapravo tijesto za pizzu ponovno zadobio svoju posebnost. I nije nam bio problem jesti vilicom i nožem, iako smo poslovično protivnici konzumiranja burgera na taj način, ovdje je to normalno zbog hrskavog tijesta koje bi se u ruci oštećivalo, a izgubilo bi se i dosta namaza koji doista snažno odmiče pannicarne od klasičnog burgera, pa i panuozzo sendviča. Dobra je ideja servirati ga na metalnoj plohi umjesto na drvenoj, urednije je i lakše se čisti, tako da će biti interesantno vidjeti kako će pannicarne prihvatiti zagrebački gosti.

Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Ne smije se zaboraviti na doista adekvatno posloženu vinsku kartu kojom dominiraju domaća vina poput Kopjara ili Matoševića, a postoji ambicija da se edukacijom dođe do publike koja bi se pokušala igrati sparivanjem lepeze okusa s jelovnika. Obično ambiciozniji lokali imaju zatvorenu ponudu piva uvjetovanu kakvim ugovorom, no ovdje se uspjelo ugurati i dva Houblona, koji dosta dobro kotira u više odličnih hrvatskih restorana. Zbog “gospođe” Fogg isplati se prijeći Most mladosti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.