Kako je nastao recept?

Legenda o tome kako su nastala jaja Benedikt još uvijek intrigira javnost

Foto: Shutterstock
Legenda o tome kako su nastala jaja Benedikt još uvijek intrigira javnost
16.04.2020.
u 12:20
Danas ovo popularno i mnogima omiljeno jelo slavi svoj dan, u nastavku pričitajte teorije o njegovu nastanku
Pogledaj originalni članak

Postoje dvije priče o nastanku 'Eggs Benedict' odnosno 'jaja Benedikt', ali jedno je sigurno, a to je da su nastala prije više od sto godina.

U prvoj priči zasluge za nastanak idu jednom newyorškom, ali i prvom restoranu otvorenom u Americi - "Delmonico's". Njihov glavni chef bio je Charles Ranhofer, veliki celebrity chef tog vremena. Među gostima su tih godina bili kapetan Le Grand Benedict i njegova supruga Emma, koja se zasitila ponudom na jelovniku, pa je chefa tražila da izmisli novo jelo. Opisala je nešto poput današnjih jaja Benedikt, a recept koji je tada izmislio upravo je tako i nazvao kada ga je uvrstio u svoju kuharicu "The Epicurean".

Prema drugoj priči te godine kada je chef Ranhofer objavio svoju kuharicu, Lemuel Benedict, burzovni mešetar i pripadnik otmjene obitelji iz New Yorka koji je bio poznat kao 'dandy' i 'playboy', jednog jutra nakon burne noći svratio je u stari Waldorf Hotel na Petoj aveniji, a kako bi se riješio mamurluka zatražio je da mu donesu tost s maslacem, hrskavu slaninu, dva poširana jaja i posudu s hollandaise umakom. Kuharu iz hotela, Oscaru Tschirkyu se to toliko svidjelo da je jelo odlučio uvrstiti u svoj jelovnik, samo je tost zamijenio okruglim pecivom, a slaninu šunkom.

S vremenom je jelo dobilo brojne varijante poput "Eggs Florentine" - sa špinatom umjesto šunkom, te "Eggs Provençal" - s umakom béarnaise umjesto hollandaise, a toliko je postalo popularno da je 16. travnja proglašen njegovim danom.

U videu pogledajte recept:

Sastojci koji su vam potrebni:
4 jaja
4 kriške kuhane šunke
4 kriške bijelog kruha
umak holandez
1 lovorov list
5 klinčića
5 zrna crnog papra
5 g šećera
10 g maslaca
125 ml octa
1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka

Priprema:
Za umak holandez istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.

Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i ocat. Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja. U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta).

Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhane šunke ili špeka, a kruh malo ispecite u tosteru ili na tavi.

Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni kruh, preko njega krišku šunke i na nju jedno poširano jaje. Prelijte s malo umaka, začinite i poslužite.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.