Punjene lignje, pržene lignje, lignje na grillu, složenac s lignjama i krumpirom... nastavite niz. Već ste na bezbroj načina jeli lignje, ali sa špeclima, kako ih priprema Tatjana Miletić, sigurno ih još niste probali. Izvolite recept, ali oprezno – moglo bi se dogoditi da ćete ga morati ponavljati iz dana u dan.
Lignje zapečene u pećnici sa špeclima
Sastojci za 4 osobe:
350 g špecli
400 g (1 konzerva) rajčice
350 g lignji
1 crvena rajčica
1 ljubičasti luk
čili komadići (ili nasjeckana čili papričica)
maslinovo ulje
3-4 režnja češnjaka
čaša bijelog vina
5-6 cherry rajčica
5-6 komada sušenih rajčica
1 velika žlica kapara
sol, papar, svježi peršin
1 žlica pesta od rajčica
Priprema:
Na maslinovu ulju popržite ljubičasti luk, češnjak i komadiće čilija. Dodajte nasjeckane cherry i sušene rajčice, pesto i pelat. Sve zajedno kuhajte oko 5-10 minuta. Zatim dodajte kapare, sol, papar i zalijte bijelim vinom te kuhajte još pet minuta. U zagrijanu vatrostalnu posudu prebacite pripremljeni umak, rasporedite lignje i pospite nasjeckanim peršinom. Stavite u pećnicu i krčkajte 15 minuta na 200 stupnjeva. Izvadite iz pečnice, dodajte špecle, protresite posudu i vratite u pećnicu na još deset minuta. Servirajte dok je toplo, obilato posuto peršinom.