Ovo aromatično jelo možete jednostavno poslužiti u tanjuru i uz njega svježi kruh, a izvrsno prija uz svježe pripremljenu palentu koju poslužite na malo finog “toća”.
Lažni brudet od srdela
Sastojci:
500 g srdela, očišćenih
2 glavice luka
2-3 režnja češnjaka
½ stručka peršina
2 lovorova lista, sušena
1 grančica svježeg ružmarina
1 dl bijelog vina
maslinovo ulje
1 limenka pelata
500 ml pasirane rajčice
sol, papar
prstohvat šećera
Priprema:
Luk narežite na tanke kolutove pa ga bacite na maslinovo ulje u posudu u kojoj ćete kuhati brudet. Stavite posudu na srednju vatru, kada se luk lijepo zazlati, ubacite sitno nasjeckani češnjak, prstohvat sjeckanog peršina i dva lista lovora, ne dulje od dvadesetak sekundi. Sad ubacite pelate i pasiranu rajčicu, začinite solju, paprom i šećerom da neutralizira kiselinu. Sve dobro promiješajte i pustite da zavrije pa ubacite grančicu ružmarina i podlijte vinom. Poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri tridesetak minuta uz redovito miješanje, cilj je da višak tekućine ispari i smjesa se zgusne. Potom ubacite ribu, poklopite i malo protresite posudu da umak obloži ribu. Kuhajte 5-7 minuta na laganoj vatri. Kad je jelo gotovo, pospite ga s malo svježe nasjeckanog češnjaka i peršinom. Poslužite s domaćom palentom, krumpirom na lešo ili prilogom po vlastitom ukusu.
Crikveničke rupice tradicionalni su kvarnerski recept nastao u ribarskim obiteljima. Ovako su žene spremale užinu ribarima prije nego što bi oni odlazili na more. Jelo je sačuvalo svoju popularnost, redovito se priprema na pučkim svečanostima, ali i na obiteljskim druženjima.
Crikveničke rupice
Sastojci:
1 kg sitnih srdelica
1 vezica peršina
4 režnja češnjaka
kukuruzno brašno
pšenično oštro brašno
sol
papar
ulje za prženje
Priprema:
Prvo očistite srdelice (ili zamolite u ribarnici da vam ih očiste, sretno s tim!), odstranite glave, operite ih i ocijedite. Nasjeckajte peršin i češnjak pa ih pomiješajte s paprom. Sad na otvoreni dlan složite tri-četiri ribe, pospite ih mješavinom češnjaka, papra i peršina pa pospite s obje vrste brašna. Pokrijte istim brojem srdelica, ponovo pospite brašnom i stiskom šake sve spojite u jednu cjelinu. Tako spojene srdele zajedno pržite u većoj količini vrućeg ulja pa ocijedite na kuhinjskom papiru. Rupice poslužite uz blitvu s krumpirom, priloge od kuhanog povrća ili uz svježu sezonsku salatu s malo domaćeg kruha sa strane.
Ovo aromatično jelo ohladite prije posluživanja i obavezno uz njega poslužite limun i izdašno pokapajte po ribi. Jelo u hladnjaku može stajati nekoliko dana.
Nonine srdele na lovoru
Sastojci:
1 kg srdela, očišćenih i po želji filetiranih
4 male šalice za kavu maslinova ulja
3 male šalice za kavu vode
4-5 režnja češnjaka
stručak peršina
sol
papar
listovi lovora
limun, za posluživanje
Priprema:
Dno posude za kuhanje obložite sušenim listovima lovora, mora biti prekriveno čitavo dno (da se riba ne bi tijekom kuhanja ulovila za posudu). Očišćene srdele poslažite po lovoru da pokriju dno posude. Posolite i popaprite, pospite nasjeckanim češnjakom i peršinom, količina po želji. Ponovite isti postupak dok ne potrošite svu ribu. Prelijte maslinovim uljem, zatim vodom u količini dovoljnoj da prekrije ribu. Stavite na vatru i kad zakipi smanjite na laganu vatru i neka se nepokriveno krčka dok voda ne ispari, mora ostati samo ulje. Ohladite prije posluživanja i obavezno uz jelo poslužite limun i izdašno pokapajte po ribi. Jelo u hladnjaku može stajati nekoliko dana.