Bakalar je tražena gastronomska delicija koju najčešće pripremamo u ovo blagdansko vrijeme. Najpopularniji su načini pripreme bakalara u obliku juhe – na bijelo ili crveno te u obliku aromatičnog namaza. Bez obzira za koju se varijantu pripreme odlučite, uz jela s bakalarom je uvijek dobro poslužiti hrskavu focacciu sa svježim začinskim biljem poput ružmarina, majčine dušice ili timijana. Skladom okusa i mirisa oduševit ćete sve prisutne. – Želim vam blagdanski stol pun finih delicija, okružen najdražim ljudima. Dobar vam tek i sretni blagdani! – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Bakalar na crveno
Sastojci:
1 kg sušenog bakalara
2 kg krumpira
5 svježih rajčica
1 žlica paste od rajčice
0,4 dl bijelog vina
4 češnja češnjaka
5 dl maslinova ulja
1 vezica lista peršina
sol po želji
papar u zrnu
2 lovorova lista
Priprema:
Bakalar namačite najmanje 24 sata uz obveznu promjenu vode nekoliko puta. Zatim ga dobro isperite i stavite kuhati dok se meso ne počne odvajati od kosti. Kada je bakalar kuhan, procijedite ga, a vodu u kojoj se kuhao ostavite za daljnju pripremu. Očistite bakalar od kože i kostiju. Krumpir narežite na ploške, oguljenu rajčicu na kockice, a češnjak i peršin nasjeckajte na sitne komadiće. U širi lonac slažite red bakalara, red krumpira, red rajčice i tako sve dok ne napunite lonac. Izmiješajte maslinovo ulje, bijelo vino i pastu od rajčice. Smjesi dodajte češnjak, peršin, sol i papar pa je dodajte u bakalar zajedno s lovorovim listom. Sve zalijte vodom u kojoj se bakalar kuhao i lagano kuhajte dok ne omekša uz povremeno protresanje lonca.
Ovu godinu ga neću kupiti iz principa. Jer, prošlu godinu sam platija 230, a sad je 340. E neš majci. Iman obotnice i liganj. Faliti će, ali neću da me prave budalon.