Punjene lignje, pržene lignje, lignje na grillu, složenac s lignjama i krumpirom... nastavite niz. Sigurno ste već na bezbroj načina probali lignje, pogotovo ako ste obožavatelj ovih morskih plodova, ali sa špeclima ih sigurno još niste probali. Recept je s bloga MyTastyPot, jedno od nama omiljenih mjesta za inspiraciju.
Lignje zapečene u pećnici sa špeclima
Sastojci za 4 osobe:
- 350 g špecli
- 400 g (1 konzerva) rajčice
- 350 g lignji
- 1 crvena rajčica
- 1 ljubičasti luk
- čili komadići (ili nasjeckana čili papričica)
- maslinovo ulje
- 3-4 režnja češnjaka
- čaša bijelog vina
- 5-6 cherry rajčica
- 5-6 komada sušenih rajčica
- 1 velika žlica kapara
- sol, papar, svježi peršin
- 1 žlica pesta od rajčica
Priprema:
Na maslinovu ulju popržite ljubičasti luk, češnjak i komadiće čilija. Dodajte nasjeckane cherry i sušene rajčice, pesto i pelat. Sve zajedno kuhajte oko 5-10 minuta. Zatim dodajte kapare, sol, papar i zalijte bijelim vinom te kuhajte još pet minuta. U zagrijanu vatrostalnu posudu prebacite pripremljeni umak, rasporedite lignje i pospite nasjeckanim peršinom. Stavite u pećnicu i pecite 20 minuta na 200 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, dodajte špecle, protresite posudu i vratite u pećnicu na još 10-15 minuta. Servirajte dok je toplo, obilato posuto peršinom.