Zdravlje na tanjuru

Likopen iz rajčice pomaže sniženju kolesterola i krvnog tlaka

Foto: Photos.com
Likopen iz rajčice pomaže sniženju kolesterola i krvnog tlaka
22.05.2011.
u 10:41
Crveni pigment iz rajčice snažan je antioksidans koji smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti
Pogledaj originalni članak

Prema rezultatima studije u kojoj je međunarodni znanstveni tim vodstvom australskog Sveučilišta Adelaide analizirao 14 studija o likopenu provedenih u posljednjih 55 godina, rajčica u svakodnevnoj prehrani može pomoći sniženju kolesterola i krvnog tlaka, a time i prevenciji srčanožilnih bolesti. Naime, rajčica sadrži crveni pigment likopen - snažan antioksidans s blagotvornim utjecajem na zdravlje. Istraživanja pokazuju da likopen smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti, uključujući začepljenje arterija te srčani i moždani udar. Rajčica se svakako preporučuje svježa, ali i u prerađenom obliku (primjerice, sok ili koncentrat) jer se tako likopen još bolje iskorištava u organizmu, kažu znanstvenici.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.