Tradicionalno i domaće

Mediteranska pita začinjena mirisnim smiljem s jednog od najljepših hrvatskih otoka obara s nogu

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
Mediteranska pita začinjena mirisnim smiljem s jednog od najljepših hrvatskih otoka obara s nogu
05.08.2022.
u 07:00
Naša omiljena gastroblogerica Nasja Duplančić ljeta provodi na Visu i svake godine oduševljava s receptima od kojih žlijezde slinovnice odmah prorade. Ovu mediteransku pitu mogli bismo jesti svaki dan, a za smilje s Nasjinog najdražeg otoka već se nekako nađe zamjena.
Pogledaj originalni članak

Naša omiljena gastroblogerica Nasja Duplančić ljeta provodi na Visu i svake godine oduševljava s receptima od kojih žlijezde slinovnice odmah prorade. Ovu mediteransku pitu mogli bismo jesti svaki dan, a za smilje s Nasjinog najdražeg otoka već se nekako nađe zamjena.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Mediteranska pita

Za tijesto:

200 g glatkog brašna

100 g oštrog brašna

150 g maslaca (hladnog)

hladna voda (1-2 žlice)

1 tikvica

1 rajčica veća

Za nadjev:

2 jaja

vrhnje za kuhanje do 200 ml

sol

papar

mediteranski začini (ružmarin, lovor, mažuran, origano….po izboru)

200 g feta sira

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Suhe sastojke stavite u posudu i promiješajte. Dodajte, na listiće narezan, hladni maslac pa sve dobro izmrvite prstima. Lagano dolijevajte malo po malo hladne vode i zamijesite tijesto. Kada dobijete glatku masu, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte. Prebacite ga u kalup za pečenje, oblikujte prema kalupu pa izbodite vilicom kako se ne bi napuhnulo tijekom pečenja. Stavite peći 10 minuta na 180 °C pa je izvadite kako bi dodali punjenje. U zdjeli istucite jaja, dodajte vrhnje, posolite, popaprite, začinite s mediteranskim biljem. Ulijte u tijesto. Neka bude malo ispod rubova tijesta. Rajčicu i tikvicu narežite na kolutove pa poslažite kako želite tako da prekrijete cijelu površinu pite. Izmrvite fetu obilato i za kraj dodajte još mediteranskih začina po želji. Pecite još 20-30 minuta dok tijesto poprimi zlatno-smećkastu boju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.