Kad si u Komiži radiš komišku pogaču, kaže naša poznata gastroblogerica Nasja Duplančić, čiji smo recept odavno isprobali i zapamtili, a vjerujemo da ni vama neće dugo trebati. Mi je radimo i kad nismo u Komiži, a dobra je i od naših kontinetalnih "poma", za prste polizati!
Komiška pogača
Za tijesto:
600 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera
100 ml tople vode + 250 ml vode
1 žličica soli
2 žlice maslinova ulja
Za nadjev:
1,5 kg domaćih, mesnatih rajčica
2 luka
slani inćuni ili srdele (količina po želji)
peršin ili kapare, po želji
maslinovo ulje
sol
šećer
Pripremite nadjev:
Luk ogulite pa nasjeckajte na listiće. U lonac stavite maslinovo ulje, dodajte luk, prstohvat soli i pirjajte na laganoj vatri da luk uvene. Ubacite rajčice koje ste prethodno ogulili i narezali na komadiće. Dodajte žličicu šećera, prstohvat soli, pa sve pirjajte oko 1-2 sata, odnosno dok tekućina ne ispari. Po želji dodajte žlicu kapara i sitno nasjeckani peršin. Ribi odstranite kosti i narežite ju na manje komade.
Pripremite tijesto:
U veću zdjelu stavite brašno i sol. Promiješajte. U manju zdjelu stavite kvasac, šećer i 100 ml tople vode. Promiješajte da se kvasac rastopi pa posipajte s malo brašna. Prekrijte krpom i pustite da se diže, na toplom mjestu. Nakon 15 minuta kada se kvasac aktivirao, ubacite ga u brašno. Dodajte ulje pa prstima miješajte uz dolijevanje vode tako da dobijete kuglu tijesta. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu, prekrijte krpom i pustite da se diže 1-2 sata. Nakon što se tijesto udvostručilo, prepolovite na dva dijela. Neka jedan dio bude malo veći. Razvaljajte prvo veći dio pomoću valjka na debljinu od 2-3 mm. Prebacite ga na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom.(ja sam koristila lim od pećnice). Sad stavite šalšu od rajčica i rasporedite ravnomjerno preko cijelog tijesta ostavljajući 1 cm od rubova kako bi kasnije mogli pogaču preklopiti. Isto tako rasporedite i ribu. Razvaljajte drugi dio jednake debljine pa preklopite punjenje. Spojite rubove tijesta laganim uvrtanjem. Sve premažite maslinovim uljem. Probodite vilicom na više mjesta kako se tijesto ne bi napuhalo. Stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 30 minuta. Pričekajte desetak minuta prije rezanja. Servirajte toplo.
Pravi mediteranski specijalitet