Borovnice su bogate vitaminima C, E i folnom kiselinom, sadrže obilje vrijednih minerala i fitonutrijenata zbog čega biste ih, ako već niste, trebali odmah uvrstiti u prehranu i tijekom sezone jesti što više, podsjeća naša poznata gastroblogerica Nasja Duplančić koja na svom blogu čuva vrijednu riznicu zdravih, domaćih recepata.
Kolač s borovnicama bez pečenja
Podloga:
100 g lješnjaka
200 g kokosa u ljuskicama
2 tučena bjelanjka
2 žlice kokosova maslaca (rastopljenog)
1 žlica meda
Krema:
2 mjerice svježih šumskih borovnica
250 g sirovih indijskih oraščića (namakanih u vrućoj vodi 1-2 sata), procijeđenih
3 žlice meda
sok 1 limuna
2 velike žlice maslaca
3 žlice kokosa u ljuskicama
Priprema:
Za podlogu lješnjake i kokosovo brašno sameljite u sjeckalici sasvim sitno. Dodajte bjelanjke, med, kokosov maslac pa sve promiješajte tako da dobijete ljepljivu masu. Kalup promjera 20 cm obložite masnim papirom koji ste prethodno pošpricali s vodom kako bi se što bolje zalijepio za stijenke posude. Utisnite prstima smjesu prema kalupu. Kremu pripremite tako da sve sastojke stavite u blender i miksate dok ne dobijete glatku, gustu kremu. Kušajte. Ako želite slađe, dodajte još meda. Kremom prekrijte podlogu torte i lijepo je izravnajte. Stavite posudu u zamrzivač na 2 sata. 15 minuta prije serviranja izvadite kolač iz zamrzivača, pažljivo odstranite bočne stranice papira pa ga režite.
Odlican kolac