Jeste li znali?

Mislite li da hrana iz konzerve nije zdrava? Varate se, evo koja je najzdravija

Foto: Shutterstock
Mislite li da hrana iz konzerve nije zdrava? Varate se, evo koja je najzdravija
15.08.2024.
u 08:00
Konzervirana srdela obično ima i manje žive od mnogih drugih vrsta ribe iz konzerve i odličan je izbor kad vam svježa nije dostupna, kaže nutricionistkinja.
Pogledaj originalni članak

Prošlo je više godina otkad su mnogi počeli doma skladištiti zalihe ​​sredstva za dezinfekciju, toaletnog papira i konzervirane hrane koja ih je trebala prehraniti za vrijeme karantene, ako se trgovine nekim čudom isprazne. I premda se sad već ta pomama stišala, mnogi će u svojim smočnicama uvijek imati barem par konzervi gotovih jela. 

Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije. "Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, no jednom kad se konzervira voće ili povrće, tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama", objašnjava nutricionistkinja dr. Jess Cording i otkriva koja je prema mišljenju struke najzdravija konzervirana hrana.

VEZANI ČLANCI: 

To su sigurno, kaže, srdele u konzervi ili sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtijeva dugu pripremu ili kuhanje. Dodavanje konzervirane ribe u prehranu ima brojne zdravstvene prednosti. "Konzervirane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna", rekla je Cording.

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

VEZANI ČLANCI: 

Kako jesti srdele? Zdravstvene smjernice tjedno preporučuju dvije do tri porcije ribe s niskim udjelom žive, a Cording preporučuje da se pomiješa s tjesteninom, sirom ili krekerima za međuobrok. "Osobno ih najviše volim izgnječiti vilicom i jednostavno ubaciti u salatu", rekla je Cording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se srdela iz konzerve ukomponira u prehranu.

Novi hit na TikToku: Ovaj bizaran recept s kiselim krastavcem isprobali su samo najhrabriji

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar drago41053
drago41053
21:47 16.08.2023.

Koje su ovo gluposti,u svakoj konzervi je konzervans kojeg nase tjelo ne moze izlučiti, zaključak,konzerve su preoorucljive samo prazne,za gledati.