jednostavno i ukusno

Poput bakinog: Ovo je recept za najjednostavniji starinski kruh!

Shutterstock
13.08.2023.
u 16:16

S obzirom da da dućani nedjeljom ne rade, iskušajte se u pravljenju domaćeg kruha

Nema ništa bolje od domaćeg kruha, netom izvađenog iz pećnice, a budući da trgovine ne rade nedjeljom, odlično je vrijeme da se okušate u izradi kruha. Savršen je za doručak, ručak, večeru, užinu ili bilo koje doba dana, stvarno! Ali jedna od najboljih stvari? To je jedan od najboljih načina da napunite trbuhe i budete siti! 

Ovaj recept za rustikalni kruh tako je jednostavan, te ima samo 5 sastojaka koje sigurno već imate u svojoj kuhinji. Za samo nekoliko sati imat ćete najukusniji kruh koji ima nevjerojatno hrskavu koricu i iznutra je mekan kao jastučić, piše Shelf Cooking.

Rustikalni kruh ide uz sve i s njim ne možete pogriješiti, a ispada savršeno čak i onima koji baš i nisu vrhunski majstori u pečenju kruha. Evo recepta: 

VEZANI ČLANCI:

Sastojci:

3 šalice tople vode
2 ¼ žličice (1 pakiranje) aktivnog suhog kvasca
1 žlica šećera
6 šalica (750 g) brašna
3 žličice soli

Priprema: Pomiješajte vodu, kvasac i šećer u velikoj zdjeli za miješanje ili samostojećem mikseru, i ostavite da odstoji oko 10 minuta dok ne postane pahuljasto. Zatim dodajte brašno i sol. Mijesite dok se ne sjedini u mekano tijesto, odnosno tijesto bi trebalo biti malo ljepljivo na dodir, ali ne toliko da vam se ne skida s ruku. Ako je previše ljepljivo za rukovanje, dodajte ¼ šalice brašna odjednom. Lagano pokrijte plastičnom folijom i kuhinjskom krpom. Ostavite da se diže 1-3 sata, ako je moguće!

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva  i stavite pladanj za pizzu ili preokrenuti lim za kekse u pećnicu da se zagrije. Napunite posudu za pečenje s 50 ml vode i stavite je na donju rešetku kako biste stvorili paru za dodatnu hrskavu koricu. Pult posuti brašnom, izvaditi tijesto, saviti na sebe, podijeliti na pola i oblikovati 2 loptice. Nemojte ga mijesiti ili rukovati s njime više nego što je potrebno. Dodajte malo brašna ako je previše ljepljivo. Oštrim nožem izrežite oblik X na vrhu kuglica. Stavite na lagano pobrašnjenu tavu, a zatim stavite na vrući pladanj za pizzu ili lim za kolačiće. Pecite oko 25-30 minuta ili dok ne porumeni i bude pečeno.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije