Ovu smo godinu zaključili ugodnim razgovorom s Hrvojem Kroflinom, jednim od najboljih hrvatskih chefova kojemu je 2022. godina bila – kako sam kaže – najbolja u životu. Restoran Mano2 doživio je renesansu, Hrvoje je ostvario neke svoje individulne ciljeve te postavio one za budućnost. Koliko je važna harmonija u kuhinji restorana, zašto chef mora biti skroman i kritičan prema sebi te kako Hrvoje Kroflin razmišlja o budućnosti hrvatske gastronomije pročitajte u magazinu Slano & slatko.
Želite li pojesti pravi građansko-plemićki božićni ručak za to morate otići u Stari Puntijar ili potražiti recepte Zlatka Puntijara u novom broju magazina Slano & slatko. Gospodin Puntijar za sebe kaže da je 'birtaš', a mi dodajmo i vlasnik najveće privatne zbirke kuharica u Europi te čovjek iznimna duha i manira zbog kojih ćete se u Starom Puntijaru osjećati kao da ste došli na ručak dobrom 'pajdašu'.
Ove godine za blagdane napravite tortu. Donosimo vam recepte za tri kraljice blagdanskog stola kod kojih će jedini problem biti u tome što se nećete moći odlučiti koju od njih da pripremite. Naš je prijedlog – napravite pravi slastičarski spektakl i iznesite na stol sve tri!
Istarsko mlado maslinovo ulje ove je godine puno karaktera, kažu svi koji su ga probali tijekom Istravirgina (Festivala mladog maslinovog ulja), čak i naši najpoznatiji chefovi koji su tri dana pripremali fantastična jela kojima je glavna tema bilo mlado maslinovo ulje. Kakva je bila berba ove godine, što još Istra mora učiniti da bi se do kraja pozicionirala na svjetskoj karti maslinovih ulja i zašto misli da danas pijemo najbolje ulje otkad postoji ljudska rasa, u razgovoru za magazin Slano & slatko otkrio nam je Tedi Chiavalon, maslinar i vlasnik jedne od najsuvremenijih uljara u Europi.
Kako u vlastitom domu pripremiti slavno signature jelo Hrvoja Zirojevića, te kako s njim sljubiti neka od najfinijih burgunskih vina doznajte u reportaži s prve tematske večere održane u hotelu Ambasador posvećene uglednoj burgundskoj vinariji Albert Bichot (o kojoj više možete pročitati u našoj rubrici Vinske priče). Chef kuhinje restorana Méditeranée Ivica Katić za tu je
prigodu ugostio jednog od najboljih hrvatskih chefova – Hrvoja Zirojevića.
U magazinu potražite još savjeta i recepata za predstojeće blagdane te pročitajte zanimljive priče kojima se opraštamo od 2022. godine i s optimizmom ulazimo u sljedeću.