KONOBA KALALARGA

Na stolu tradicionalna spiza, moderno dekorirana i pristupačne cijene

Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
02.08.2017.
u 12:30
Svi pričaju o tome kako imaju frišku ribu, o tome kako kuhaju, kako sami love, kako imaju sjajne ribare, kako... A ovdje, u Kalalargi, to zaista i vidiš
Pogledaj originalni članak

Tu su me – kupili. Ne novcem i pričom, kupili su me onime što sam vidio. Priča ide ovako... Sjedim s Marijem, vlasnikom konobe Kalalarga (i glavnim kuharom!), ispred kuće stare 270 godina.

Pričamo o motoutrkama, o Grobniku i kako proći zagrebački zavoj, gdje kočiti. Kad on kaže: – Oprosti, moram ići...Skoči te odjuri do ribara Milana koji se pojavio ispred konobe. Taman je došao, prije dva sata kod Dubrovnika je izvadio mreže.
– Uhvatio je sedam morskih pasa, dvije kašete škampi i dvije kozica – veli Mario Tomaš dok nosi ribu u kuhinju. Zove me sa sobom. Već je kasno, gosti su se razišli. Preda mnom kuha. Mjesto blista, sve u rostfraju...
– Riba plivala još ove večeri – govori i u posudu stavlja divovske škampe i odreske morskog psa.
– Učio sam od Veljka Barbierija, susjed mi je, i on često kuha ovdje – govori dok dodaje malo vina u brudet. U konobi mu pomažu supruga Nina, kći Ela, brat Marko, otac Tonko. – Bez obitelji nema uspjeha.

Za dvadeset minuta već je sve na stolu. Ovako nešto nisam doživio nigdje u restoranima na našoj obali. Svi pričaju o tome kako imaju frišku ribu, o tome kako kuhaju, kako sami love, kako imaju sjajne ribare, kako... A ovdje, u Kalalargi, to zaista i vidiš. Eto, i ribar je sjeo na piće stol dalje. To su ti ljudi, oni su uhvatili, spremili i donijeli hranu. Oko podneva nije bilo ničeg na stolu. Čak ni kruh. Sve je friško, fino, cijena pristupačna. Mjesto kamo želiš doći opet.

– Kod mene nema slučajnih dolazaka, rijetko tko baš zaluta. Većinom su to stalni gosti, ili njihovi prijatelji, ljudi koji dolaze po preporuci. A kad jednom dođu, i vrate se. Znaju što će kod mene očekivati. Tradicionalnu spizu, samo moderno dekoriranu...
Nestalo je čarolije vrlo brzo, teća puna brudeta (168 kuna) za čas se ispraznila, ponoć je već otkucavala, pojeo sam i rožatu (20 kuna), konobari su otišli kući, a priča se vratila na početak: – Kad dolaziš na zagrebački zavoj na Grobniku, moraš spustiti brzinu. Srećom, zavoj ide malo uzbrdo pa možeš nešto kasnije zakočiti. Ali jednom sam pretjerao i shvatio – neću proći zavoj. A onda sam počeo letjeti...

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HE
helidon
19:12 02.08.2017.

Hoće mi netko prevesti što znači spiza?