kultni restoran Monica na Viru

Naša kuhinja je otvorena, svaki gost može vidjeti kako mu pripremamo hranu

Foto: Šime Zelić/PIXSELL
Vir - Restoran Monika
Foto: Šime Zelić/PIXSELL
storyeditor/2024-06-25/PXL_170624_116253133.jpg
Foto: Šime Zelić/PIXSELL
storyeditor/2024-06-25/PXL_170624_116253129.jpg
Foto: Šime Zelić/PIXSELL
storyeditor/2024-06-25/PXL_170624_116253131.jpg
07.07.2024.
u 11:38
Kod nas se mogu pronaći ljubitelji mesa, ribe i vegetarijanci, a posebno moram spomenuti našu halal platu koja se sastoji od teletine, piletine i šiš-ćevapa s roštilja te krumpirića i đuveča, kaže vlasnik Kristijan Prenkpaljaj
Pogledaj originalni članak

Kultni restoran Monica na otoku Viru jedan je od najstarijih ondašnjih restorana. Naime, otvoren je u vrijeme kada je turizam na otoku Vir tek počinjao rasti. – Moj je otac imao viziju stvaranja mjesta na kojem bi posjetitelji mogli uživati u tradicionalnim dalmatinskim jelima pripremljenim od svježih, lokalnih namirnica. Restoranu je ime Monica dao po svojoj supruzi, mojoj mami, koja je bila jako radišna i uvijek je govorio da zaslužuje da restoran nosi njeno ime. Majka je imala ključnu ulogu u vođenju restorana i kreiranju jelovnika – kazao je vlasnik restorana Monica Kristijan Prenkpaljaj, ističući kako su na Vir njegovi roditelji došli još prije rata.

– Kad su došli 1987. godine, otac je otvorio pekarnicu, od koje je s vremenom nastao ovaj restoran, koji je danas nezaobilazan kako za domaće tako i za strane posjetitelje Vira. Od samih početaka restoran Monica bio je poznat po toplom i prijateljskom ambijentu. Unutrašnjost restorana uređena je u rustikalnom stilu, s drvenim stolovima i stolicama te brojnim detaljima koji podsjećaju na dalmatinsku prošlost i tradiciju. Terasa restorana, s prekrasnim pogledom na more, brzo je postala omiljeno mjesto za objedovanje i lokalnog stanovništva i turista – govori Kristijan, ističuću kako u početku uz njihov restoran nije ni postojala šetnica.

– Još nitko nije ni prolazio ovuda, današnja je šetnica tada još bila nalik na šikaru. Ničega tu nije bilo. Moj otac Sebastijan prvi je sadio palme tu uz obalu, nakon čega su se nastavile saditi diljem otoka. Te su palme danas na neki način zaštitni znak otoka Vira. Svom sam ocu u restoranu pomagao od svoje 12. godine, a kada je on nažalost preminuo, sa samo 21 godinom nastavio sam njegovim stopama i preuzeo posao. Tako da već pune 22 godine restoran Monica radi ovdje i slobodno mogu reći da je na neki način postao ikona ovog mjesta. To je obiteljski restoran koji vodimo brat Valentin, sestra Anamarija, moja supruga Marijana i ja – govori Kristijan, otkrivši kako je njegov otac Sebastijan prvo otvorio prvu pizzeriju Sebastijan u Ilici 63, a poslije Mamma Mia, nakon čega je došao na Vir.

VEZANI ČLANCI:

Ovo je jedan od rijetkih restorana koji rade cijelu godinu. Teško uspijevamo sve pokriti, ali moramo zadržati radnike i opskrbiti njih i njihove obitelji cijelu godinu. Imamo više od 30 radnika za čije se obitelji moramo brinuti. Tako da radimo sve nedjelje, praznike, Božić i Novu godinu. Preko zime malo odemo u minus, ali tijekom ljeta to se opet sve nadoknadi – govori Kristijan, osvrnuvši se i na vrhunsku hranu u svom restoranu.

– Jelovnik restorana Monica temelji se na autentičnim dalmatinskim jelima, pripremljenim prema tradicionalnim receptima koji su se prenosili s generacije na generaciju. Poseban naglasak stavljen je na svježe, lokalne namirnice, ribu, školjke, maslinovo ulje, povrće i začinsko bilje koje raste u okolici. Restoran je poznat i po svojim ribljim specijalitetima kao što su brudet, hobotnica ispod peke i razne vrste grilane ribe. Monica također nudi širok izbor domaćih vina iz regije, koja savršeno dopunjuju okuse jela – govori Kristijan, napominjući kako se posebno ističu bijela vina iz obližnjih vinograda koja se izvrsno slažu s ribljim jelima.

Tijekom godina restoran Monica stekao je ugled kao jedno od najboljih mjesta za kušanje tradicionalne dalmatinske kuhinje na otoku Viru. Zahvaljujući svojoj dosljednosti u kvaliteti i usluzi, restoran je postao nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje dobre hrane koji posjećuju otok. Mnogi poznati gosti, uključujući domaće i međunarodne slavne osobe, posjetili su restoran Monica, što je dodatno pridonijelo njegovoj popularnosti. Restoran je često bio spominjan u turističkim vodičima i gastronomskim časopisima, gdje su ga hvalili za autentičnost i visoku kvalitetu jela. Osim što je restoran Monica popularan među turistima, on ima važnu ulogu i u lokalnoj zajednici. Tijekom godina restoran je postao mjesto okupljanja lokalnog stanovništva i u njemu se održavaju različiti događaji, proslave i obiteljski ručkovi. Vlasnici restorana uvijek su se trudili podržati lokalne proizvođače i ribare, čime su doprinosili razvoju i očuvanju lokalne ekonomije. Restoran Monica također sudjeluje u različitim humanitarnim akcijama i manifestacijama koje promiču dalmatinsku kulturu i tradiciju. Unatoč dugoj tradiciji, restoran nije ostao imun na promjene i inovacije, pa su uvedene određene modernizacije u poslovanju, zadržavajući pritom esenciju i autentičnost koja je oduvijek bila zaštitni znak restorana. Jedna je od inovacija uvođenje sezonskih jelovnika koji se prilagođavaju dostupnosti svježih namirnica i sezonskih proizvoda. Osim toga restoran je proširio svoju ponudu vegetarijanskih i veganskih jela kako bi privukao širu publiku i prilagodio se suvremenim prehrambenim trendovima.

Foto: Šime Zelić/PIXSELL
storyeditor/2024-06-25/PXL_170624_116253131.jpg

– U restoranu kod nas svatko može jesti i naći nešto za sebe, ljubitelji mesa, riba, pa čak i vegetarijanci, a posebno moram spomenuti našu halal platu. Naime, sve je više muslimanskih vjernika kako iz BiH tako i iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije, ali i drugih zemalja u kojima se konzumira halal hrana. Zbog njih smo osmislili halal platu koja može biti za određen broj ljudi. Halal plata uključuje teletinu, piletinu i šiš-ćevape s roštilja, pomfrit te đuveč. Moramo misliti na svakoga gosta i zadovoljiti njegove potrebe. Ne može netko doći i nešto zatražiti a da mi kažemo kako toga nema – govori Kristijan, ističući kako proteklih nekoliko godina na otok Vir dolazi mnogo turista, europskih državljana, podrijetlom iz arapsko-islamskog svijeta i gotovo svi danas znaju da u restoranu Monica mogu pojesti halal hranu.

– Pogledajte našu kuhinju, koja je otvorena. Svaki gost može vidjeti kako se priprema njegova hrana, može se uvjeriti da je čistoća na nivou. Tako gost stekne povjerenje u nas, naše kuhare i konobare. Dolaze nam razni gosti. Znate da je otok Vir postao poznato ljetovalište mnogim poznatim osobama iz političkog, sportskog, kulturnog i javnog života. Svi dolaze kod nas. Ali, mi nikada ne radimo razliku među gostima. Svaki gost nama je jednak i postupamo isto prema svima – govori Kristijan, napominjući kako u svom restoranu nude samo vrhunsku hranu te da se u njemu svatko može najesti jer, s obzirom na to da su obiteljski restoran, nastoje da kada dođe obitelj, svatko može naći nešto za sebe i biti zadovoljan. 

Unatoč modernizacijama, restoran Monica i dalje ostaje vjeran svojim korijenima i tradicionalnim vrijednostima. Svaka promjena uvodi se s velikim poštovanjem prema povijesti i nasljeđu restorana, čime se osigurava da Monica ostane sinonim za kvalitetnu i autentičnu dalmatinsku kuhinju. Restoran Monica na Viru ne samo da je najstariji restoran na otoku već je i simbol tradicije, kvalitete i gostoprimstva. U više od pola stoljeća restoran je postao nezaobilazno mjesto za sve one koji žele doživjeti pravu dalmatinsku gastronomiju i uživati u toploj obiteljskoj atmosferi. Sa svojom bogatom poviješću, izvrsnom kuhinjom i predanošću očuvanju lokalne tradicije, restoran Monica nastavlja privlačiti nove generacije posjetitelja.

 

GALERIJA Jeste li ih posjetili? Ovo je 10 najboljih povijesnih znamenitosti na hrvatskoj obali!

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Dino Stanin/PixSell
Zadarski Forum i crkva sv. Donata
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Solin: Borbe gladijatora u Salonitanskom Amfiteatru
Foto: shutterstock
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Stonske zidine su jedan od najvećih srednjovjekovnih fortifikacijsko-urbanistickih pothvata
Foto: shutterstock

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.