Želite vikend provesti dalje od gradske vreve i užurbane svakodnevice, a usto, okruženi zelenilom i prirodom, guštati u tradicionalnim domaćim specijalitetima? Upravo to ponudit će vam Bjelovarsko-bilogorska županija, smještena svega sat i pol vremena vožnja prema istoku od centra metropole. Tradicionalna jela kakva su nekada kuhale naše bake nude se u većini izletišta i restorana, a u nastavku vam donosimo top tri mjesta koja svakako morate posjetiti.
Restoran "Kod bake" u Garešnici
Buncek s dinstanim zeljem, juha od gljiva, špek fileki te svinjska koljenica pod pekom s mlincima samo su neki od specijaliteta koja se nalaze na jelovniku restorana "Kod bake", smještenog u mjestašcu Kapelica nadomak Garešnice. Tradicijska jela spremaju se ondje već više od pola stoljeća, a potpisuje ih Danijela Crnjak Andri, vlasnica i chefica, ujedno i majstor kuhar te slastičar. U njezinim specijalitetima nema kemije, umjetnih bojila i praškova jer kod pripreme većinu namirnica koristi iz vlastitog OPG-a.
VEZANI ČLANCI:
Restoran koji vodi zajedno sa suprugom Zdravkom Andrijem, nositelj je priznanja Brončani cvijet ruralne gastronomije, Okusi zavičaja Bjelovarsko-bilogorske županije te finalist izbora Europske destinacije izvrsnosti (EDEN), ali i osvajač "Simply the best" priznanja u kategoriji posluživanja tradicijske hrane.
Cijene su pristupačne pa ćete tako, primjerice, porciju špek fileka, odnosno tripica platiti 5,40 eura, kuhani dimljeni buncek s dinstanim zeljem, kuhanim krumpirom i hrenom platit ćete deset, a za dva eura manje guštat ćete u klasičnoj pohanoj svinjskoj šnicli s krumpirićima i tartarom. Porcija kremaste juhe od gljiva stoji tek tri eura, a uz tradicijska jela u ponudi su i ona s roštilja, a za samo šest eura počastiti se možete, primjerice porcijom ćevapa s krumpirićima, lukom i ajvarom.
Izletište "Vrata Bilogore" u Maglenči
Prema tradicionalnoj recepturi delicije se spremaju i u restoranu OPG-a Mihoci, odnosno izletištu "Vrata Bilogore" koje se smjestilo na jednom od tamošnjih najviših vrhova, a smjestite li se na njihovu terasu, pogled će vam pucati sve do do Sljemena i Kalnika preko Medvednice i Ivančice. Sam objekt star je više od 150 godina, a na mjestu današnjeg restorana nekada se nalazio stari vinski podrum.
Imanje obitelji Mihoci okruženo je šumama, plodnim poljima, vinogradima, povrtnjakom kojeg sami obrađuju, livadama i voćnjacima, a osim u pogledu, guštati ondje možete i u tradicionalnim jelima bilogorskog kraja, ali i osvježavajućim kapljicama s vinorodnih brežuljaka. Specijalitete ondje spremaju na tradicionalan način s ponekim suvremenim zaokretom, a namirnice koje koriste dolaze s okolnih seoskih gospodarstava, ali i vlastitog voćnjaka te povrtnjaka.
Sočna teletina ispod peke s krumpirom i povrćem, lovački gulaš, odojak, janjetina i piletina s ražnja uz pekarski krumpir te štipanci s vrhnjem samo su neki od specijaliteta kuće u kojima ćete guštati u rustikalnom ambijentu ovog izletišta.
VEZANI ČLANCI:
Seoski turizam Pirak u Grabovnici
Bistra domaća juha, hrskava pohana piletine s rizi-bizijem, štipanci s vrhnjem te sočna pečena piletina iz domaćeg uzgoja samo su neki od specijaliteta kojima će vas u svom izletištu ponuditi obitelj Pirak koja na brdu Sv. Vid čuva tajnu Zmajevog gnijezda. Na imanju okruženom vinogradima obitelj Pirak generacijama njeguje tradiciju vinarstva i podrumarstva, stoga guštati ondje možete i u osvježavajućim kapljicama sorti frankovke, graševine i rizlinga.
Rustikalno imanje odiše duhom starih vremena na koja podsjećaju brojni drveni predmeti, stari alati te razna tkanja urešena tradicionalnim moslavačkim vezom. U ljetnim danima opustiti se ondje možete i u bazenu, a ako ste raspoloženi za rad ili pak želite naučiti više od održavanju imanja, uz obitelj Pirak moći ćete se i sami baviti vinogradarstvom, njegovati cvjetnjake, kositi livade te okapati biljke i trsove.