Jela bez premca

Nedjeljni ručak: Legendarni chef Stevo Karapandža otkrio nam je tajnu savršeno pripremljene teleće koljenice

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Nedjeljni ručak: Legendarni chef Stevo Karapandža otkrio nam je tajnu savršeno pripremljene teleće koljenice
30.01.2022.
u 07:04
Teleća koljenica idealan je odabir za nedjeljni ručak, a kod pripreme treba paziti na dvije stvari želite li da pečenje bude divno mekano, sočno i ukusno.
Pogledaj originalni članak

Kod teleće koljenice najvažnije je da je pečete na temperaturi 170-190 stupnjeva dok meso ne bude mekano i počne se odvajati od kosti. Također, koljenicu obavezno treba podlijevati vlastitim sokovima u više navrata i okretati da se fino ispeče sa svih strana - poručuje legenda hrvatske gastronomije, Stevo Karapandža. Evo i recepta za fini nedjeljni ručak u kojem je teleća koljenica glavna zvijezda.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pečena teleća koljenica

Sastojci:

1 teleća koljenica

1 kg krumpira

2 mrkve

1 glavica brokule

1 glavica cvjetače

1 korijen hrena

1/2 dl ulja

50 g maslaca

mješavina svježeg začinskog bilja po želji (timijan, ružmarin, komorač, kadulja...)

sol, papar iz mlinčića

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Koljenicu dobro natrljajte mješavinom svježeg začinskog bilja (možete kao zamjenu koristiti smjesu suhih začina za pečenje), solju i paprom pa je stavite peći u namašćeni lim. Podlijte s malo tople vode. Pecite na temperaturi 170-190 stupnjeva uz često podlijevanje. U međuvremenu posebno skuhajte mrkvu, brokulu i cvjetaču. Od kuhanog krumpira s dodatkom maslaca napravite pire u koji po želji umiješajte svježe ribani hren. Poslužite koljenicu s pripremljenim povrćem i pireom od krumpira začinjenim hrenom. Meso i povrće prelijte sokom od pečenja

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

BU
Buterburr
10:12 30.01.2022.

Zaboravili ste "jednu žlicu Vegete"

NA
Nadra
13:34 30.01.2022.

Jedno 20% komentara dodaje vrijednost clanku (Asterix, Butterbur, pa cak i zidovsko-nerelevantan Ledeni komentar), ostalo sve dolazi od trolova i jalnih ljudi boljemu od sebe (tesko da imaju nekakvog profesionalnog iskustva). Imao sam priliku vise puta probati Stevine kreacije. A i njegove 40 godina stare kuharice su mi i dalje top 3, jednostavne i aktualne i danas.

JM
jasminko.mandura
15:52 30.01.2022.

Nema bez stevinih recepata prave hrane,nedostajao nam je