Jela bez premca

Nedjeljni ručak: Legendarni chef Stevo Karapandža otkrio nam je tajnu savršeno pripremljene teleće koljenice

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Nedjeljni ručak: Legendarni chef Stevo Karapandža otkrio nam je tajnu savršeno pripremljene teleće koljenice
30.01.2022.
u 07:04
Teleća koljenica idealan je odabir za nedjeljni ručak, a kod pripreme treba paziti na dvije stvari želite li da pečenje bude divno mekano, sočno i ukusno.
Pogledaj originalni članak

Kod teleće koljenice najvažnije je da je pečete na temperaturi 170-190 stupnjeva dok meso ne bude mekano i počne se odvajati od kosti. Također, koljenicu obavezno treba podlijevati vlastitim sokovima u više navrata i okretati da se fino ispeče sa svih strana - poručuje legenda hrvatske gastronomije, Stevo Karapandža. Evo i recepta za fini nedjeljni ručak u kojem je teleća koljenica glavna zvijezda.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pečena teleća koljenica

Sastojci:

1 teleća koljenica

1 kg krumpira

2 mrkve

1 glavica brokule

1 glavica cvjetače

1 korijen hrena

1/2 dl ulja

50 g maslaca

mješavina svježeg začinskog bilja po želji (timijan, ružmarin, komorač, kadulja...)

sol, papar iz mlinčića

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Koljenicu dobro natrljajte mješavinom svježeg začinskog bilja (možete kao zamjenu koristiti smjesu suhih začina za pečenje), solju i paprom pa je stavite peći u namašćeni lim. Podlijte s malo tople vode. Pecite na temperaturi 170-190 stupnjeva uz često podlijevanje. U međuvremenu posebno skuhajte mrkvu, brokulu i cvjetaču. Od kuhanog krumpira s dodatkom maslaca napravite pire u koji po želji umiješajte svježe ribani hren. Poslužite koljenicu s pripremljenim povrćem i pireom od krumpira začinjenim hrenom. Meso i povrće prelijte sokom od pečenja

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

BU
Buterburr
10:12 30.01.2022.

Zaboravili ste "jednu žlicu Vegete"

NA
Nadra
13:34 30.01.2022.

Jedno 20% komentara dodaje vrijednost clanku (Asterix, Butterbur, pa cak i zidovsko-nerelevantan Ledeni komentar), ostalo sve dolazi od trolova i jalnih ljudi boljemu od sebe (tesko da imaju nekakvog profesionalnog iskustva). Imao sam priliku vise puta probati Stevine kreacije. A i njegove 40 godina stare kuharice su mi i dalje top 3, jednostavne i aktualne i danas.

JM
jasminko.mandura
15:52 30.01.2022.

Nema bez stevinih recepata prave hrane,nedostajao nam je