Ako, poput nas, Božić ne možete zamisliti bez pečene peradi, predlažemo vam da se ove godine odlučite za patku, a nadjev od heljde toliko će vas oduševiti da ćete sigurno tražiti porciju više. Poslažete li oko patke tijekom pečenja malo naranče, luka, grančicu ružmarina i timijana, to će vašem blagdanskom jelu dati mediteranski štih i vrlo lijepe arome. Recept sačuvajte, trebat će vam ponovo!
Patka na međimurski način s heljdinom kašom
Sastojci:
250 g heljdine kaše
100 g masti
1 glavica luka
2 komada pačjih ili pilećih jetrica
1 jabuka
½ vezice peršina
sol, papar
mješavina začina za perad
Priprema:
Patku očistite, operite i posušite. Lagano posolite te natrljajte svježim začinskim bilje ili mješavinom začina za perad. Heljdinu kašu očistite, operite u puno mlake vode, potom je napola skuhajte i ocijedite. Na polovici masnoće staklasto popirjajte nasjeckani luk, dodajte na kockice narezanu jetricu i jabuku, dodajte ocijeđenu heljdu, popaprite i malo posolite. Na kraju umiješajte sitno nasjeckan peršinov list. Tako pripremljenom smjesom napunite patku i u pripremljenom plehu s ostatkom masnoće pecite na temperaturi 190-200 stupnjeva. Tijekom pečenja podlijevajte patku vodom i često prelijevajte vlastitim sokom od pečenja.
Narezanu patku poslužite s heljdinim nadjevom i različitim salatama – lisnatom zelenom salatom, matovilcem ili ciklom.