Riba petkom

Nema do svježih srdela i inćuna: Uz ova dva recepta guštat ćete pravi okus Mediterana

Foto: Josip Regović/Pixsell
Nema do svježih srdela i inćuna: Uz ova dva recepta guštat ćete pravi okus Mediterana
10.03.2023.
u 07:08
Kad želite u vrhunskoj namirnici uživati za malo novca onda kupujete inćune ili srdele. Isto je i kad želite osjetiti pravi okus Mediterana i sljubiti ga s čašom nekog dobrog, južnjačkog vina.
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici zajedno sa svjetskim zdravstvenim savjetodavnim organizacijama neprekidno preporučuju konzumaciju barem jedne porcije plave ribe tjedno čega se rijetki pridržavaju, a osobit naglasak stavljaju na važnost konzumacije lokalne plave ribe jer unutar tri dana od ulova ona sadrži najveću koncentraciju hranjivih sastojaka potrebnih našem organizmu. Dobar razlog da svoju porciju plave ribe potražite u ribarnicama, a ne u hladnjačama supermarketa. 

Foto: Josip Regović/Pixsell

Inćuni sa zelenom salatom

Sastojci:

  • 12 inćuna
  • 2 žlice ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica sjemena komorača
  • sol, papar
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 glavice zelene salate endivije
  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico

Priprema:

Očistite inćune, odstranite utorbu i dobro operite. U tavici zagrijte dvije žlice ulja i na njemu popržite nasjeckani češanj češnjaka, dodajte inćune i žlicu sjemena komorača, pa posolite, popaprite i prelijte bijelim vinom. Ostavite da se peče pet-šest minuta na jakoj vatri. Pažljivo okrenite svaki inćun da se ravnomjerno poprži s obje strane. Izrežite obje glavice endivije (možete dodati i komorač), začinite maslinovim uljem, solju i acetom balsamicom, pa rasporedite na tanjure za služenje. Preko salate posložite pržene inćune, prelijte sokom od pečenja, posipajte mljevenim paprom i poslužite.

Crikveničke rupice

Crikveničke rupice tradicionalni su kvarnerski recept nastao u ribarskim obiteljima. Ovako su žene spremale užinu ribarima prije nego što bi oni odlazili na more. Jelo je sačuvalo svoju popularnost, redovito se priprema na pučkim svečanostima, ali i na obiteljskim druženjima.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Sastojci:

  • 1 kg sitnih srdelica
  • 1 vezica peršina
  • 4 režnja češnjaka
  • kukuruzno brašno
  • pšenično oštro brašno
  • sol
  • papar
  • ulje za prženje

Priprema:

Prvo očistite srdelice (ili zamolite u ribarnici da vam ih očiste, sretno s tim!), odstranite glave, operite ih i ocijedite. Nasjeckajte peršin i češnjak pa ih pomiješajte s paprom. Sad na otvoreni dlan složite tri-četiri ribe, pospite ih mješavinom češnjaka, papra i peršina pa pospite s obje vrste brašna. Pokrijte istim brojem srdelica, ponovo pospite brašnom i stiskom šake sve spojite u jednu cjelinu. Tako spojene srdele zajedno pržite u većoj količini vrućeg ulja pa ocijedite na kuhinjskom papiru. Rupice poslužite uz blitvu s krumpirom, priloge od kuhanog povrća ili uz svježu sezonsku salatu s malo domaćeg kruha sa strane.

gotov je lovostaj

Srdela se vratila u ribarnice, a kilogram košta 4 eura – zbog ovih recepata isplati se stati u red

Premda je trebao trajati do kraja veljače, naknadno je odlučeno da se lovostaj na srdele i inćune skrati pa od danas možete uživati u omiljenoj ribi, ali po novim cijenama. Zapravo, cijene variraju unutar ribarnice, pa dok je na jednom štandu kilogram srdele 4 eura, na drugom je 3,98. Inćuni su 5,3 eura, a na Utrinskoj tržnici gotovo da nema razlike u veličini između inćuna i srdela. Ne zaboravite, meso srdele je sočno i puno zdravih masnoća, pa zahtijeva i koju čašu vina. Darujemo vam 3 recepta i priču o srdeli Veljka Barbierija!

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
23:25 10.03.2023.

Nema tu puno filozofije. Srdele malo popaprit, uvaljat u brašno , popržit na ulju i na kraju poškropit sa limunom. I to je to.