izgubljena bliskost

(Ne)moguć suživot stresa i seksa: 5 savjeta kako ga izbaciti iz spavaće sobe

Foto: Shutterstock
(Ne)moguć suživot stresa i seksa: 5 savjeta kako ga izbaciti iz spavaće sobe
03.06.2014.
u 19:33
Stres nije samo veliki neprijatelj zdravlja već ozbiljno može narušiti bliske, duboke i dugogodišnje partnerske odnose. Psiholozi upozoravaju kako može dovesti i do izvanbračnih afera te trajnih prekida veza
Pogledaj originalni članak

Postoji li nešto što još nije rečeno o stresu?

Postoji li dio života u koji se stres ne upliće i ne narušava idilu življenja? Odgovori na ova pitanja za mnoge su vrlo jednostavni: “Ne” i “Ne” i to iz jednog objektivnog razloga – stres je sastavni dio života i bez njega ne možemo živjeti, bilo da je riječ o dobrom ili lošem stresu.

No, psiholozi se slažu kako možemo naučiti prilagoditi se takvom načinu života, pa čak i u krevetu koji dijelimo s partnerom. Naime, stres je veliki neprijatelj intime, zajedništva, dubokog partnerskog odnosa i seksualne bliskosti.

– U kliničkoj praksi nerijetko se partneri žale na nedostatak vremena provedenog zajedno zbog brojnih obveza s kojima su suočeni u današnjem ritmu života. Ako na vrijeme ne uspiju posložiti hijerarhiju prioriteta u kojima partnerstvo zauzima značajnije mjesto, mnogi od njih se na zajedničkom putu međusobno izgube. Postanu stranci mada žive pod istim krovom. Ako im stresovi nisu oduzeli vitalnost i libido, raste mogućnost izvanbračnih afera, kao i prekida veze – upozorava psihologinja Ida Šamanović za mjesečnik Moje zdravlje.

Foto: Thinkstock

Ističe kako postoji i opasnost da se partneri toliko međusobno izgube da više ne znaju kako biti bliski kada uspiju naći vremena jedno za drugo i ostanu sami:

– Neki parovi, kad postoji prilika za međusobnu bliskost, uvijek se radije u paru druže s drugima. Posebno se izgube u “višku” zajedničkog vremena jednog dana kad djeca odrastu i odu od kuće. Stoga tzv. efekt praznog gnijezda od nekih parova traži značajno umijeće prilagodbe.

Sudeći prema ovome, problemi s bliskošću koje može uzrokovati stres opasni su za svaku vezu bez obzira na to koliko ona traje te nipošto nisu zanemarivi. Psihologinja objašnjava kako intenzivan stres doslovno crpi našu energiju, narušava imunitet te snižava raspoloženje pogotovo ako traje dulje, primjerice u situacijama nezaposlenosti ili ozbiljne bolesti.

– Pad životne energije, a time i seksualne želje, u tom slučaju je očekivana posljedica borbe za egzistenciju. Suočeni sa svakodnevnim stresovima, neki parovi mogu privremeno zanemariti seksualni aspekt veze, ali unatoč tome sačuvati kapacitet za bliskost i emocionalnu intimnost. Također, kod nekih osoba seksualni odnosi mogu imati relaksacijsku funkciju, predstavljati oblik pražnjenja psihičke napetosti. U tom slučaju, sekundarna je izmjena energije s partnerom, što na duge staze narušava kvalitetu seksualnih odnosa i veze – kaže psihologinja Šamanović.

No, često možemo čuti kako seks može i “izliječiti” stres. Ipak, postavlja se pitanja kako se unatoč lošem raspoloženju odlučiti na intimnost u krevetu? Uz dobro isplanirane zajedničke sate koje par može izdvojiti za vezu, izbacivanjem stresnih sadržaja iz sobe, zajedničkim aktivnostima u kojima oba partnera uživaju te željom i motivacijom za bliskošću, pozitivni rezultati ne izostaju.

– Naravno da osoba koja je pod stresom može u seksualnom činu pronaći utočište, izvor užitka te posebno otklanjanja pažnje sa stresnog sadržaja.

U nekim situacijama to zaista može biti “meditativno”, relaksirajuće.

Zabrinjava jedino ako je to uobičajeni način suočavanja sa životnim stresom. Također moguće je da upravo egzogeni stres ujedno bude uzrok pojave seksualne smetnje. Onda imamo još jedan, novi stres. Naime, osoba se ne uspije u potpunosti “isključiti” od vanjskih obveza, što se nerijetko reflektira na seksualni odnos, bilo kao erektilna smetnja kod muškarca ili poteškoća uzbuđenja kod žene.

No, ne smije se dozvoliti stresu, nezaposlenosti, lošim financijama i modernom načinu života općenito da postanu krivci za loš seksualni život, pogotovo kod mladih parova.

– Stres predstavlja sastavni dio života, poziva na promjenu i prilagodbu, i pozitivan, a posebno negativan. Važno je da mladi unatoč svakodnevnoj borbi za egzistenciju, razvoju karijere i obitelji, razviju realna očekivanja i odgovornost prema partnerstvu koje s porastom intimnosti i bliskosti postaje sigurna luka, u koju se unatoč brojnim životnim olujama oboje mogu skloniti – zaključuje Ida Šamanović.

Izbacite stres iz kreveta

1. U moru svakodnevnih obveza osigurajte nekoliko sati tjedno ili bar mjesečno zajedničkog vremena.

2. Izbacite TV, računala i ostale stresne sadržaje iz sobe

3. Posvetite se u zajedničkim trenucima istinski jedno drugom

4. Otiđite u prirodu ili na predavanje koje vas oboje raduje, ali nipošto s emocijom grijeha zbog obveza, već s osjećajem radosti jer tek njegovanjem veze osiguravamo njezinu kvalitetu i opstanak.

Najvažnija činjenica je da je za taj put potrebno dvoje, obostrana motivacija i želja za bliskošću

5. Bez obzira na etiologiju seksualnih smetnji, parovi se mogu zaplesti u osjećaj međusobne krivnje i optuživanja, a tu pomaže partnerska terapija, posebno psihoseksualna terapija kojom uspostavljaju emocionalnu intimnost kao temelj za seksualnu bliskost

>>Žene priznale zašto varaju: Ovo je njihovih 10 razloga

>>Kokice iz mikrovalne, sapuni.... Ovo je 10 stvari koje razaraju vaš imunološki sustav

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
modovisisajteMaraschino
20:04 03.06.2014.

pod 2. dopišite čitanje ovakvih savjeta :)