psihologično

Nemojte ustajati na lijevu nogu, započnite dan brinući se o sebi, ali i o drugima

Foto: Shutterstock
Nemojte ustajati na lijevu nogu, započnite dan brinući se o sebi, ali i o drugima
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL
Autor
prof. Ljubica Uvodić Vranić
24.02.2015.
u 00:12
Pokazali ste se u lošijem svjetlu i prenijeli svoje neraspoloženje na drugoga, ni toj drugoj osobi nije dobro počeo dan pa je možda iskoristila priliku da se otrese na prvog tko je naišao, neraspoloženje se širi.
Pogledaj originalni članak

Dragi moji čitatelji, počinjete li i vi možda dan s nekim toplim napitkom, uz novine, u tišini, polako se razbuđujete i spremate za nove izazove i zadaće?

Dok ste još sneni, možda vam se dogodi da vas netko nazove ili izravno nešto upita?Možda je glas malo jači, možda pitanje izgleda suvišno, banalno ili preteško, ponavljano pa dosadno ili iznenađujuće neugodno...

I što radite tada? Možda se otresete: “Mogu li ja jedno jutro u miru popiti svoju jutarnju kavu/čaj ili me se već od ranoga jutra treba uznemiravati i gnjaviti: a) glupostima, b) dernjavom, c) pametovanjem, d)...”

Zaokružite ili dopišite jedan ili više vaših uobičajenih odgovora! Najbolje baš onaj koji ste jutros, jučer ili nedavno ispalili kao iz topa pa ga se još jako dobro sjećate. Je li to bila vaša uobičajena reakcija? Sigurno se sjećate i točnog komentara koji ste dobili na takvo vaše otresanje? Netko je na prstima izašao iz sobe i nije vam dao pusu koju je planirao. Netko je rekao: “Oho, ho, opet nismo dobro spavali pa smo ustali na lijevu nogu.

” Netko je samo spustio papire na stol i otišao bez objašnjenja što se u tim papirima nalazi pa ćete to kasnije morati provjeravati. Netko se povukao bez riječi i razglasio po cijelom odjelu da ste opet jutros namrgođeni i neka vas se svi klone, a to ste doznali tek kad ste primijetili da vam se do pauze nitko nije javljao pa ste se stali raspitivali što se događa i netko se u unakrsnoj vatri vaših pitanja zaletio i izdao. Netko je započeo zamorno izlaganje o tome kako nema smisla prenositi svoje neraspoloženje na druge...

Što god da se jutros dogodilo, niste dobro prošli. Jer komentar na vašu ranojutarnju otresitost nije dobro primljen. Niste dobro započeli dan. Pokazali ste se u lošijem svjetlu i prenijeli ste svoje neraspoloženje na drugoga. Znate što se onda vjerojatno dogodilo? Ni toj drugoj osobi nije dobro počeo dan pa je možda iskoristila priliku da se otrese na prvog tko je naišao. A onda ni toj trećoj osobi nije dobro jutros počelo pa je prenijela neraspoloženje dalje i dalje... i petnaesti čovjek koji je došao k vama bio je tako neraspoložen da je to svoje neraspoloženje prenio na vas.

Mislim da kad bolje promislite, znate kako ćete već sutra započeti dan. Brinuti se i o sebi i o drugima – to meni izgleda psihologično, a vama?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.