raspištoljite se

Njezino veličanstvo torta: Šest kora, dvije božanstvene kreme i sirup s aromama juga

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Njezino veličanstvo torta: Šest kora, dvije božanstvene kreme i sirup s aromama juga
03.02.2023.
u 07:00
Kad su torte u pitanju riječ pretjerano ne postoji! Bogata kremom, s mekanim i prozračnim slojevima biskvita natopljenog prekrasnim sirupom od naranče... Što još možemo poželjeti za vikend pred nama? Kad je iznesete na stol svi će zanijemiti, a torta će nestati u trenu.
Pogledaj originalni članak

Sve su modernije torte manjeg promjera koje očaravaju visinom pa predlažemo da za ovu ljepoticu nabavite kalup promjera 20 centimetara. Mi smo je ukrasili s nekoliko diskretnih detalja, a vi slobodno dajte mašti na volju i odaberite drugačiji pristup. Čak i bez ukrasa ova bijela ljepotica izgledat će elegantno, profinjeno i dostojno najsvečanijih trenutaka.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Bijela torta s narančom

Za biskvit:

  • 300 g brašna
  • 300 g šećera
  • 6 jaja
  • 130 ml suncokretovog ulja
  • 190 ml soka od naranče
  • naribana korica jedne naranče
  • 1 prašak za pecivo

Za bijelu kremu:

  • 350 ml kiselog vrhnja
  • 350 g mascarponea
  • 70 g šećera

Za kremu od naranče:

  • 90 g maslaca (sobne temperature)
  • 150 ml soka od naranče
  • 20 ml soka od limuna
  • 3 žumanjka
  • 16 g gustina
  • 120 g šećera

Za sirup:

  • 80 ml soka od naranče
  • 10 ml likera od naranče
  • 1 velik žlicu šećera

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Stavite brašno u posudu, dodajte šećer i prašak za pecivo. U sreditu ulijte žumanjke, ulje, sok od naranče i naribanu koricu naranče. Izmiksajte da smjesa postane homogena. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli da dobijete čvrsti snijeg. Snijeg od bjelanjaka ručno umiješajte u smjesu žumanjaka. Razdijelite smjesu na tri jednaka dijela i jednu po jednu ulijte u kalup promjera 20 cm. Kalup prije namastite i pobrašnite. Ako imate tri jednaka kalupa možete tijesto peći istovremeno. Pecite na 160 °C od 20 do 25 minuta, ovisno o jačini pećnice. Pred kraj provjerite nožem je li tijesto pečeno.

Za bijelu kremu izmiksajte kiselo vrhnje sa šećerom i ručno umiješajte mascarpone. Stavite kremu u hladnjak na nekoliko sati.

Za kremu od naranče izmiksajte zajedno žumanjke, šećer i gustin. Zagrijte na vatri sok od naranče, sok od limuna i maslac. Prelijte sok preko kreme od jaja i šećera i kuhajte dok se ne zgusne, smjesa ne smije uzavrijeti. Stavite kremu da se dobro ohladi. Najbolje bi je bilo napraviti dan ranije.

Za sirup rastopite šećer u soku od naranče. Ugasite vatru i dodajte liker.

Razrežite svaki biskvit na dva dijela. Prije svakog sloja kreme lagano biskvit natopite sirupom. Krenite premazivati tako da prvi biskvit najprije premažete kremom od naranče, a zatim bijelom kremom. Mijenjajte raspored na svakom sljedećem biskvitu. Kad stavite posljednji sloj biskvita i kreme umotajte tortu u prozirnu foliju i stavite je u hladnjak preko noći da se stisne. Drugi dan s ostatkom bijele kreme premažite dobro ohlađenu tortu i ukrasite je sušenim kriškama naranče.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

receptura stara 80 godina

Glavni slastičar Orijenta dao nam je recept za krafne s detaljnim objašnjenjima za totalne početnike!

Ne možemo ih dovoljno napeći, tvrde u malom ali složnom pogonu slastičarnice Orijent u kojem na sam Fašnik potroše 1000 jaja i više od 100 kilograma brašna. Taj dan se u Orijentu ne radi ništa drugo – samo se peku krafne. Svake se godine uvedu i dodatni okusi, ali temeljni recept i dalje je isti, a klasične krafne s pekmezom i dalje su među najprodavanijima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.