Sve su modernije torte manjeg promjera koje očaravaju visinom pa predlažemo da za ovu ljepoticu nabavite kalup promjera 20 centimetara. Mi smo je ukrasili s nekoliko diskretnih detalja, a vi slobodno dajte mašti na volju i odaberite drugačiji pristup. Čak i bez ukrasa ova bijela ljepotica izgledat će elegantno, profinjeno i dostojno najsvečanijih trenutaka.
Bijela torta s narančom
Za biskvit:
- 300 g brašna
- 300 g šećera
- 6 jaja
- 130 ml suncokretovog ulja
- 190 ml soka od naranče
- naribana korica jedne naranče
- 1 prašak za pecivo
Za bijelu kremu:
- 350 ml kiselog vrhnja
- 350 g mascarponea
- 70 g šećera
Za kremu od naranče:
- 90 g maslaca (sobne temperature)
- 150 ml soka od naranče
- 20 ml soka od limuna
- 3 žumanjka
- 16 g gustina
- 120 g šećera
Za sirup:
- 80 ml soka od naranče
- 10 ml likera od naranče
- 1 velik žlicu šećera
Priprema:
Stavite brašno u posudu, dodajte šećer i prašak za pecivo. U sreditu ulijte žumanjke, ulje, sok od naranče i naribanu koricu naranče. Izmiksajte da smjesa postane homogena. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli da dobijete čvrsti snijeg. Snijeg od bjelanjaka ručno umiješajte u smjesu žumanjaka. Razdijelite smjesu na tri jednaka dijela i jednu po jednu ulijte u kalup promjera 20 cm. Kalup prije namastite i pobrašnite. Ako imate tri jednaka kalupa možete tijesto peći istovremeno. Pecite na 160 °C od 20 do 25 minuta, ovisno o jačini pećnice. Pred kraj provjerite nožem je li tijesto pečeno.
Za bijelu kremu izmiksajte kiselo vrhnje sa šećerom i ručno umiješajte mascarpone. Stavite kremu u hladnjak na nekoliko sati.
Za kremu od naranče izmiksajte zajedno žumanjke, šećer i gustin. Zagrijte na vatri sok od naranče, sok od limuna i maslac. Prelijte sok preko kreme od jaja i šećera i kuhajte dok se ne zgusne, smjesa ne smije uzavrijeti. Stavite kremu da se dobro ohladi. Najbolje bi je bilo napraviti dan ranije.
Za sirup rastopite šećer u soku od naranče. Ugasite vatru i dodajte liker.
Razrežite svaki biskvit na dva dijela. Prije svakog sloja kreme lagano biskvit natopite sirupom. Krenite premazivati tako da prvi biskvit najprije premažete kremom od naranče, a zatim bijelom kremom. Mijenjajte raspored na svakom sljedećem biskvitu. Kad stavite posljednji sloj biskvita i kreme umotajte tortu u prozirnu foliju i stavite je u hladnjak preko noći da se stisne. Drugi dan s ostatkom bijele kreme premažite dobro ohlađenu tortu i ukrasite je sušenim kriškama naranče.