važno je znati

Nutricionistica otkriva kako se pravilno i kvalitetno hraniti

Foto: Pixabay
Nutricionistica otkriva kako se pravilno i kvalitetno hraniti
16.03.2022.
u 07:00
Hrana našeg podneblja je mediteranska i ona predstavlja zlatni standard pravilne i uravnotežene prehrane
Pogledaj originalni članak

Da je hrana lijek, rekao je još Hipokrat prije mnogo, mnogo godina. Međutim, skoro sve do današnjeg vremena nije se dovoljno ozbiljno shvaćala činjenica ili veliko povijesno značenje njegovih riječi.

U današnje vrijeme nutricionisti imaju vrlo zahtjevan zadatak - djelovati preventivno i buditi svijest o promjeni navika koje nekima drastično mijenjaju način života. Današnja užurbanost života, odnosno nedostatak vremena za hranjenje, pijenje tekućine, vježbanje, spavanje sigurno dovodi i do nedovoljnog unosa vitamina i minerala u svakodnevnoj prehrani.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Nikada se nije više pisalo i govorilo o hrani, a nikada nismo bili deblji (pandemija debljine u svijetu) i bolesniji (veliki pad imuniteta, sve više alergija i intolerancija i svih ostalih dijetoterapija koje imaju veze sa vrstom i načinom prehrane - kardiovaskularne bolesti, dijabetes, maligne bolesti, autoimune bolesti). Pravilna prehrana ključna je za očuvanje dobrog zdravlja odraslih osoba te čini osnovu pravilnog rasta i razvoja djece i adolescenata.

Energetski neuravnotežena prehrana i neadekvatan unos pojedinih tvari predstavljaju čimbenik rizika, kako za razvoj deficitarnih prehrambenih poremećaja, tako i za niz kroničnih nezaraznih bolesti. Za uspješno održavanje poželjne tjelesne mase, unos energije (kalorija) mora biti jednak njezinoj potrošnji (tjelesnoj aktivnosti) uz konzumaciju raznovrsnih namirnica. 

Zdravstveno gledano, hrana našeg podneblja je mediteranska i ona predstavlja zlatni standard pravilne i uravnotežene prehrane. Ima određeni postotak proteina, ugljikohidrata i masti (15-20; 50; 25-30) koji svi zajedno predstavljaju bazu dobro balansirane zdrave prehrane.

Prehrambene smjernice

temelje se na piramidi prehrane podijeljene u četiri razine, uz još poseban naglasak na dnevnu hidriranost organizma - unos minimalno 2 litre vode i fizičku aktivnost - biti fizički aktivan 30 minuta do jednog sata svaki dan. Žitarice, gomoljasto povrće i mahunarke nalaze se na dnu piramide, što nam govori da nam te namirnice trebaju biti temelj prehrane.
 
Povrće i voće nalaze se na drugoj razini, dok se namirnice životinjskog podrijetla (mlijeko i mliječni proizvodi, meso, perad, ribe, jaja) mogu naći na trećoj razini. Na vrhu piramide su masti i ulja te industrijski procesirana hrana bogata šećerom i mastima čiju potrošnju se preporučuje svesti na najmanju konzumaciju. Prehrana zasnovana na masnoj hrani i visokom unosu proteina opterećuje organizam, kao i pretjerani unos soli, što dovodi i do mnogih zdravstvenih problema. Prema tome, prehrana bogata voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, a siromašna zasićenim masnoćama, unos tekućine i uravnoteženo vježbanje, djeluje preventivno na zdravlje i na dugovječnost.  
 

Osobno bih preporučila svima da prehranu prilagode i vrsti hrane koju tijelo podnosi ili ne (što se utvrđuje testom intolerancije na hranu ili alergološkim testiranjima), a ne trendovima koji imaju kratki vijek trajanja. Za procjenu i prehrambenog statusa organizma koristi se nekoliko metoda, a jedna od njih je antropometrijsko određivanje sastava tijela te praćenja stanja organizma laboratorijskim parametrima.

Pogledajte za što sve možete koristiti tvrdi sapun u kućanstvu!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.