vrijedi poslušati

Nutricionistica otkriva kojih šest grešaka u prehrani uništava vaše zdravlje

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
14.10.2024.
u 07:00
Tijekom života mnogi od nas su pokupili su neke prilično upitne navike koje bi mogle uništiti vaše tijelo, a da toga niste ni svjesni
Pogledaj originalni članak

Odrasti znači shvatiti da gotovo sve radite pogrešno, uključujući i jelo. Bilo da ste strastveni kuhar koji voli biti kreativan u kuhinji ili radije živite od hrane za van, jelo je mnogo više od puke zasićenosti. To je kultura i tradicija, kao i obitelj i prijatelji i uspomene. Tijekom života mnogi od nas su pokupili su neke prilično upitne navike koje bi mogle uništiti vaše tijelo, a da toga niste ni svjesni. Nutricionistička terapeutkinja i farmaceutkinja Deborah Grayson objašnjava koje su to najčešće pogreške i kako ih možete riješiti, piše Mirror.

1. Pogrešno pijete čaj i kavu: Oba napitka sadrže spoj koji se zove polifenol koji sprječava sposobnost vašeg tijela da apsorbira željezo iz naše hrane. Ne postoji alarmantna veza između onih koji vole šalicu čaja i onih kojima nedostaje željeza, no uvijek je vrijedno pričekati sat vremena nakon konzumacije hrane prije nego što popijete svoj topli napitak da biste osigurali najbolju korist. Ako ste zabrinuti zbog razine željeza ili imate simptome anemije, vrijedi se suzdržati od ovih pića i posjetiti liječnika. Dodavanje više hrane bogate vitaminom C za vrijeme večere također može pomoći u neutraliziranju utjecaja polifenola na apsorpciju željeza.

2. Idete u krevet punog želuca: Ako radite do kasno ili se nađete u gužvi na putu kući, ponekad je nemoguće večerati u ranijim satima. Grayson savjetuje da jedete najkasnije tri sata prije spavanja jer je toliko potrebno da hrana napusti želudac. "Ležanje s hranom u želucu može povećati rizik da se hrana vrati u dušnik, uzrokujući refluks", dodala je. Ako osjetite glad prije spavanja ili tijekom noći kad se probudite, uzmite laganu užinu.

3. Ne iskorištavate najbolje svoje povrće: Grayson savjetuje da vegetarijanci i vegani trebaju jesti svoje povrće s voćem te povrćem bogatim vitaminom C da bi se povećala apsorpcija željeza. Glavne namirnice poput brokule, kelja i špinata u kombinaciji s paprikom, rajčicama, kivijem i bobičastim voćem pomoći će vam da maksimalno iskoristite nutritivne vrijednosti svoje hrane. "Lisnato povrće sadrži vitamin C, ali se često gubi u procesu kuhanja. Dakle, voće na kraju obroka ili prilog salate mogu pomoći u povećanju razine željeza", objašnjava Grayson.

4. Jedete svoj ručak ispred ekrana: Lako je steći naviku brzog jedenja dok pokušavate odgovoriti na mailove, pridružiti se Zoom pozivima i raditi tijekom pauze za ručak. No, to može negativno utjecati na naš probavni sustav zbog stresa našeg živčanog sustava i izazivanja simptoma poput refluksa kiseline. Jedenje pred ekranom također može dovesti do prejedanja, jer ne shvaćamo kada smo siti. Ako pokušavate smršavjeti, ovo je svakako nešto što želite izbjeći. 

5. Ne unosite dovoljno proteina: Grayson tvrdi da bi većina odraslih trebala ciljati na najmanje 25 grama proteina po obroku da bi pomogli funkcijama kao što je popravak oštećenog tkiva. Usredotočite se na hranu kao što su grah i mahunarke ako tražite ideje ili želite izbjeći pretjerano oslanjanje na meso. "Proteini također pomažu uravnotežiti ugljikohidrate u našim obrocima da bi bolje uravnotežili šećer u krvi i kontrolirali apetit jer nas dulje održavaju sitima", kaže stručnjakinja.

6. Pijete previše tekućine: Vodič EatWell predlaže da odrasli trebaju konzumirati šest do osam čaša tekućine, a i više ako ste vježbali ili bili na suncu da biste spriječili dehidraciju. "Predlaže se da unos vode, soka ili druge tekućine uz obroke može smanjiti razinu želučane kiseline i otežati probavu hrane. Ovo je zapravo mit, ali prisutnost tekućine u želucu s hranom može smanjiti količinu hrane koju možete pojesti", objašnjava Grayson. Ako ste netko tko ima slab apetit, samo pijenje gutljaja vode može vam pomoći da pojedete normalniju količinu hrane. Vrijedi eksperimentirati s pijenjem i ne pijenjem tekućine za vrijeme obroka da biste vidjeli što vam više odgovara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.