Previše fruktoze i drugih šećera u prehrani utječe na naš mozak tako da smanjuje sposobnost učenja i pamćenja te usporava mozak.
Dobra je vijest da, ako uz zaslađena pića jedete puno ribe i orašastih plodova, negativan utjecaj šećera bit će manji.
– Naša istraživanja pokazuju da ono što jedemo utječe na način na koji mislimo, a ne samo na izgled i zdravlje. Ako je vaša prehrana puna fruktoze, to će utjecati na mozak i sposobnost pamćenja. No, ako jedete hranu koja sadrži omega-3 masne kiseline, kao što je riba, to će minimalizirati štetu – tvrdi prof. Fernando Gomez-Pinilla sa sveučilišta Los Angeles.
Istraživanje su proveli na štakorima koji imaju slične procese u mozgu kao ljudi.
Podijelili su ih u dvije grupe, a obje su umjesto vode pile zašećerena pića. Jedna je grupa redovito dobivala omega-3 masne kiseline, dok je druga ostala na redovitoj prehrani uz dodatak šećera.
Nakon šest tjedana grupa koja je dobivala omega-3 masne kiseline bila je puno uspješnija u pronalasku izlaza iz labirinta te su to radili puno brže nego druga grupa.