Količine sastojaka u receptu dovoljne su za otprilike 16 okruglica. Ako jelo pripremate za veće ili jako gladno društvo možete udvostručiti količine, a ostane li vam smjese, možete je i zamrznuti i upotrijebiti za neki drugi obrok.
Okruglice od tikvica
Sastojci:
2-3 tikvice srednje veličine, nasjeckane i dobro ocijeđene
1 režanj češnjaka, sitno sjeckan
30 g krušnih mrvica
25 g ribanog parmezana
1 veliko jaje
2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca (ili 1 žlica sušenog vlasca)
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina (ili 1/2 žlice sušenog)
1 žličica nasjeckanog svježeg bosiljka (ili 1/2 žličice sušenog)
1 žličica nasjeckanog svježeg origana (ili 1/2 žličice sušenog)
prstohvat soli i papra
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lagano premažite lim za pečenje maslinovim uljem. Naribajte tikvice na čistu krpu, lagano zamotajte i ostavite da se iscijedi voda iz tikvica. Naribajte češnjak na najsitnijim rupicama na ribežu. Ubacite nasjeckane tikvice, češnjak, jaje, krušne mrvice, parmezan, vlasac, peršin, bosiljak, origano, sol i papar u zdjelu srednje veličine. Dobro izmiješajte da se sve sjedini. Žlicom smjese premažite ruke, oblikujte male loptice i stavljajte na lim za pečenje. Pecite 15-18 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene. Poslužite toplo uz neki umak po želji.
Čini mi se dobra ideja.