Većinu patlidžana ne morate guliti jer je kora obično tanka i nježna. U mnogim ćete receptima naći uputu da patlidžan prvo treba posoliti kako ne bi bio gorak, ali to za male plodove nije nužno. Nije ni za velike, važno je samo da su im sjemenke male i mekane. Za ovaj recept birajte malo veći primjerak, predlaže gastroblogerica Tatjana Miletić, jer treba ostati dovoljno mjesta za ukusan nadjev.
Punjeni patlidžan
Sastojci:
1 veći patlidžan
150 g mljevene junetine ili teletine
6 komada sušene rajčice
komadić celera
100 ml temeljca
sol, papar
žličica bijelog luka
žličica lovorovog lista
žličica crnog sezama
2 žlice parmezana za posipanje
maslinovo ulje
Priprema:
Patlidžan presijecite uzdužno, posolite ga i ostavite u hladnjaku na 20 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Meso stavite na zagrijano ulje, a zatim mu dodajte naribani celer. Dinstajte oko 10 minuta. Dodajte temeljac, začine i oko desetak minuta dinstajte sve zajedno. Patlidžan iscijedite i operite. Izvucite sredinu i nasjeckajte je na kockice, prellijte maslinovim uljem i posolite. Stavite ih u pećnicu na 200 stupnjeva desetak minuta. Omekšale kockice patlidžana žlicom izgnječite i dodajte mesu, a sušenu rajčicu nasjeckajte na sitne kockice i sve zajedno dinstajte još 5 minuta. Sad krenite s punjenjem patlidžana. Ukoliko vam se izdubljene polovice prevrću malo ih zasijecite s donje strane, napunite nadjevom, pospite crnim sezamom i parmezanom pa poškropite sve zajedno s malo maslinova ulja. Pecite na 200 stupnjeva 15-20 minuta, dok lijepo ne porumeni.