Opasan upečatljivim zidinama, najvećim u Europi, na jugu Hrvatske smjestio se bajkoviti gradić Ston. No, osim nadaleko poznate solane, koja je jedna od najstarijih očuvanih na Mediteranu, i predivne prirode, ovaj je gradić poznat i po bogatoj gastronomskoj ponudi koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.
Upravo u Stonu smjestio se i restoran Kapetanova kuća, gdje poznata hrvatska chefica Lidija Kralj priprema jela prema receptima koji spajaju tradicionalne okuse i domaće namirnice, pružajući neponovljivo gastronomsko iskustvo. Ukusna jela u Kapetanovoj kući pripremaju se s naglaskom prirodnim okusima ribe, školjki, rakova i domaćeg povrća iz vlastitog uzgoja.
Lokalno, sezonski – domaće
– U restoranu Kapetanova kuća već godinama njegujemo filozofiju “od polja do stola”, koja nam omogućuje da gostima ponudimo najkvalitetnije domaće proizvode iz vlastitog uzgoja. Svako jutro svježe ubrano povrće iz našeg OPG-a stiže u kuhinju, gdje ga naši kuhari pripremaju s pažnjom i ljubavlju – govori Lidija pa dodaje:
– Danas svaki gost želi kvalitetu, ukusno i sezonsko, mirisno povrće s naših hrvatskih polja. Zdravlje ulazi na usta. Ljudima treba edukacija – od izbora, preko proizvodnje pa do termičke obrade povrća – govori chefica te ističe kako gosti sve češće postavljaju pitanja o porijeklu hrane, a u Kapetanovoj kući cijene njihovu znatiželju jer im svakodnevno žele pružiti sigurnost i autentičnost domaćih proizvoda.
Restoran Kapetanova kuća ne samo što nudi svježe povrće iz vlastitog uzgoja već se trudi osigurati da gotovo sve što gosti konzumiraju dolazi iz njihovog ili drugih lokalnih OPG-ova.
– Radimo džemove, imamo soljene, tučene masline, sušene cherry rajčice. Što nam nedostaje iz vlastitog OPG-a, nabavljamo kod drugih, provjerenih OPG-ova čiji su vlasnici često i naši radnici – ističe Lidija i dodaje kako im je cilj podržati male lokalne proizvođače te održati njihova radna mjesta. Posebno su ponosni na proizvodnju šalše, od gotovo deset tona rajčica u kolovozu, kada je vrhunac sezone ovoga rajskog ploda.
– Naš OPG Kralj u kolovozu, kad su rajčice najbolje, preradi oko 10 tona rajčica u šalšu. Nema ništa bolje od toga – ponosno govori Kralj.
Domaće su namirnice budućnost hrvatske gastronomije, vjeruju u restoranu. Takve namirnice, uzgojene bez pesticida, zdrave i ekološki proizvedene, činit će značajnu razliku na tanjuru. Gostima žele ponuditi proizvode iz svog podneblja, posebno kad je riječ o sezonskim namirnicama, koje imaju najviše okusa kada su na vrhuncu sezone.
Jasna filozofija
Iako mnogi objekti posežu za inozemnim kuhinjama ili namirnicama zbog nižih troškova, u Kapetanovoj kući odabrali su čvrst smjer kojim će održati autentičnost i tradicionalne okuse.
– Odavno smo odabrali svoj smjer pod geslom “spoj hrvatskog mora i polja”. Njegujemo, nudimo, prilagođavamo se gostu sezonski, nudimo ono što raste i uzgaja se na našem lijepome bogatom podneblju – objašnjavaju. Uvijek su se trudili istaknuti najbolje od hrvatskih resursa, od morske soli iz Stona i peljeških vina do povrća sa Stonskog polja.
Lidija ističe da autentična jela trebaju biti bogata okusima i mirisima specifičnima za regiju, čime se stvara jedinstveno gastronomsko iskustvo.
Kapetanova kuća ponosi se i svojim domaćim proizvodima, kao što su broštulani mjenduli, džemovi od smokve, naranče, mandarine, maslinovo ulje, arancini i domaća pašta.
– Sve su to proizvodi naših ruku, a upravo su oni glavni čuvari kulturne baštine – zaključuje Lidija.
Baš poput Lidije, ovu filozofiju njeguje i Lidl gdje ćete pronaći široku ponudu svježeg voća i povrća, ali i domaćih proizvoda iz linije “Okusi zavičaja”. Također, Lidl redovito surađuje s lokalnim dobavljačima, čime ne samo što nudi vrhunske domaće proizvode već i podržava lokalnu proizvodnju. “Okusi zavičaja” donose na stol vrhunske domaće proizvode, što je ujedno i najbolji način očuvanja tradicije i bogate gastronomske baštine.
Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.