do kraja u vinogradu

Ovako ćemo pamtiti Antuna Adžića – jednog od najvažnijih vinara kutjevačkog vinogorja

Foto: Ivica Galović/Pixell
Foto: Ivica Galović/Pixell
Foto: Ivica Galović/Pixell
Foto: Ivica Galović/Pixell
Foto: Ivica Galović/Pixell
Foto: Ivica Galović/Pixell
Foto: Ivica Galović/Pixell
Foto: Ivica Galović/Pixell
Foto: Ivica Galović/Pixell
07.11.2022.
u 06:00
Legendarni kutjevački vinar u nekim mlađim danima istovremeno je radio nekoliko poslova, bavio se nogometom i gradio svoju vinsku priču, a kad mu je početkom devedesetih srce prvi put dalo signal kako je vrijeme da uspori, odlučio je sve drugo ostaviti i posvetiti se isključivo vinogradima i proizvodnji vina. Na radost svih koji istinski uživaju u vrhunskim proizvodima hrvatskih vinogradara i vinara.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska vinska scena ovih se dana oprašta od velikog Antuna Adžića, vinogradara i vinara čije je ime tijekom desetljeća postalo simbol za vrhunska vina kutjevačkog vinogorja. Premda su prve butelje Adžićeve graševine izišle iz podruma njegova kolege i prijatelja Ivana Enjingija (jer te davne 1994. Adžić se bavio proizvodnjom i prodajom grožđa) od tada još vina Adžić nose prepoznatljivi Antunov potpis, a on sam uvijek je govorio da su ona "proizvod prirode i posljedica njegova iskustva"

Foto: Ivica Galović/Pixell

Vinarija Adžić, smještena u središtu Kutjeva s vinogradima na ponajboljim položajima kutjevačkog vinogorja, kao što su Mitrovac i Venje, na tržištu je prepoznatljiva po vinima stalne, visoke kakvoće, prepoznatljivog stila, bez oscilacija i, što je najvažnije, omiljenima među istinskim ljubiteljima i poznavateljima vina. Konstante su graševina, rizling, sivi i crni pinot, a posebno se izdvaja graševina Hrnjevac, iz vinograda s jednog od najboljih položaja u Zlatnoj dolini.

Foto: Ivica Galović/Pixell

Iza Antuna Adžića ostaje nasljeđe, ali i velika obaveza budućim generacijama obitelji – beskompromisno ustrajati na viziji i kvaliteti vina, ali i osluškivati potrebe tržišta. Baš kao što je to bezbroj puta učinio Anutun Adžić. Zadnji put kad je pristao napraviti svoj prvi rosé koji ni po čemu ne nalikuje onima koje smo navikli piti, ali zato ima "ono nešto" što je gospodinu Adžiću priskrbilo titulu legende kutjevačkih vinogorja.

Foto: Ivica Galović/Pixell

10 godina vinarije Kozlović

Antonella Kozlović: Unatoč golemoj potražnji nećemo povećavati količine nego ćemo isključivo raditi na kvaliteti naših vina

Vinarija Kozlović u svome modernom izdanju ovih je dana obilježila 10 godina postojanja ili, kako kaže Antonella Kozlović, završila je treći razred što znači da su taman još dovoljno mladi da se mogu igrati sa svojim vinima, ali i vrlo ozbiljni kad je u pitanju budućnost vinarije. Usmjereni su jednom cilju: puštati vina na tržište u trenutku u kojem su ona savršeno spremna za uživanje.


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.