Razboljeti se tijekom putovanja može uništiti vaš dugo planirani izlet i užitak ili posao. Kada gledate jelovnik pokušavajte izbjeći sljedeće namirnice kako se ne biste otrovali, piše msn.com.
1. Salata
Sirovi proizvodi, nekuhani i salate mogu sadržavati kontaminante i mikroorganizme. Voće i povrće koje se mora oguliti kao banane i mango su sigurniji. Lisnato povrće rijetko se opere dobro, pa bi ga trebali izbjegavati.
2. Školjke
Jedini sigurni način za jedenje školjki je da ih skuhate sami i da ih kupujete kod provjerenog prodavača. Izbjegavajte sirove školjke pogotovo jer vam mogu uništiti odmor iz snova.
3. Hladna pića
Kao što je salata puna kontaminanta tako su i hladna pića odnosno led koji ih hladi. Puno restorana koriste istu vodu za pranje salata i za pravljenje leda, a ona je i više nego prljava.
4. Nepasterizirani mliječni proizvodi
Konzumiranje mliječnih proizvoda može biti izazovno u određenim zemljama kada ne možete znati je li proizvod pasteriziran ili ne. Prema podacima Uprave za hranu i lijekove, nepasterizirani mliječni proizvodi imaju 150 puta veću vjerojatnost da će prouzročiti bolest koja se prenosi hranom. Rizik se posebno odnosi na mlijeko i meke sireve.
5. Meso divljači
Egzotične zemlje jedu puno više vrsti mesa odnosno životinja od nas i koliko god želite nešto od toga isprobati, nemojte. To se odnosi na meso divljih šumskih životinja poput šišmiša, majmuna, gorila, čimpanzi, krokodila, slonova i glodara afričkih zemalja. Zdravstveni rizik uglavnom se odražava oko moguće izloženosti krvi ili drugim tekućinama zaražene životinje. Meso bi moglo dovesti do opasnih bolesti poput ebole i teškog akutnog respiratornog sindroma, ističu u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.