izbjegavajte ih prije spavanja

Ove namirnice mogu uzrokovati probleme sa spavanjem, tvrde doktori

Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
11.03.2024.
u 08:00
Iako možda već znate da bi vam šalica čaja od kamilice prije spavanja mogla pomoći da brže zaspite, pokazalo se da postoje i hrana i pića zbog kojih ćete teže zaspati.
Pogledaj originalni članak

Ako noću ne možete zaspati, za to bi mogla biti kriva vaša prehrana. Milijuni ljudi se svake noći bore snom, a nesanica može imati štetan učinak na vaše zdravlje. Uz probleme s fokusom i pažnjom, nedostatak sna je povezan s kroničnim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes, moždani udar, depresija i bolesti srca, piše Mirror. 

Iako možda već znate da bi vam šalica čaja od kamilice prije spavanja mogla pomoći da brže zaspite, pokazalo se da postoje i hrana i pića zbog kojih ćete teže zaspati, pa ih treba izbjegavati kasno navečer. Medicinski stručnjaci i liječnici otkrili su pet vrsta hrane i pića kojih bismo se trebali kloniti ako želimo bolje spavati, kao i hranu koju bismo trebali jesti umjesto toga.

Začinjena hrana: Ako volite začinjeni curry ili ljuta pileća krilca za večeru, razmislite imate li i problema sa spavanjem. Prema dr. Abhinavu Singhu, certificiranom liječniku medicine spavanja i interne medicine, začinjena hrana može povećati kiselost u želucu i izazvati refluks kiseline, što može otežati spavanje. Želučana kiselina već je prirodno veća noću, a ako nastavi rasti zbog začinjene hrane, može poremetiti san. Štoviše, začinjena hrana može povisiti vašu tjelesnu temperaturu, zbog čega vam je neugodnije u krevetu.

Pizza: Loše vijesti za ljubitelje pizze - kasnonoćni komad pizze je užasna ideja ako imate problema sa spavanjem. Stručnjak za medicinu spavanja dr. Ruchir Patel rekao je da umak od rajčice može biti okidač refluksa kiseline na isti način na koji to može učiniti začinjena hrana. Zapravo, sva hrana napravljena s rajčicama mogla bi vas držati budnima noću. I ne samo to, neki dodaci za pizzu, poput feferona, sadrže puno natrija i zasićenih masti, kojima treba dugo vremena da se probave i stoga mogu uzrokovati probleme sa spavanjem. Dr. Patel preporučuje izbjegavanje pizze  do tri sata prije spavanja.

Hamburgeri: Baš poput pizze, hamburgeri su još jedna masna hrana za koju tijelu treba više vremena da je probavi. Dr. Singh je rekao da se ovaj problem može pogoršati ako vaš hamburger ima kečapu u sebi, jer to opet može izazvati refluks kiseline. Poželite li se hamburgera prije spavanja, stručnjaci predlažu da probate biljnu pljeskavicu koju tijelo lakše probavlja.

Mlijeko: Možda mislite da je mlijeko dobro piće prije spavanja - na kraju krajeva, bezbrojni filmovi i TV emisije pokazuju kako djeca uživaju u čaši toplog mlijeka prije spavanja, zar ne? Pa, prema dr. Patelu, u stvarnom životu su stvari vrlo drugačije. Mlijeko je još jedan proizvod koji može izazvati refluks kiseline zahvaljujući sadržaju laktoze. Ako očajnički želite mlijeko prije spavanja, pokušajte s biljnom verzijom jer ona ne sadrže laktozu.

Pepermint: Ako se volite opustiti uz šalicu čaja od paprene metvice ili uživati ​​u slatkišu od peperminta nakon večere, možda vas to drži budnima noću. Baš kao i druge stavke na ovom popisu, paprena metvica može potaknuti refluks kiseline što vas može spriječiti da utonete u san, stoga biste se trebali pobrinuti da uživate u poslastici s mentom samo tijekom dana.

Što jesti umjesto toga? Prema stručnjacima, vaši kasnonoćni zalogaji trebali bi se sastojati od složenih ugljikohidrata, vlakana i nemasnih proteina. To znači jesti povrće, smeđu rižu, leću, grah i kruh od cjelovitog zrna, uz proteine ​​kao što su perad i riba. Osim što jedete, važno je i kada jedete. Dr. Singh je rekao da ako želite nešto pojesti neposredno prije spavanja, to bi trebalo sadržavati manje od 300 kalorija. Dodao je: ‘Šaka orašastih plodova dobar je međuobrok jer sadrži vlakna i nezasićene masti’.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.