treća dob

Ovo je koktel koji poboljšava pamćenje starijih osoba

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
umirovljenici
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
umirovljenici
Foto: Goran Kovacic/pixsell
umirovljenici
umirovljenici
22.01.2016.
u 10:57
I ovo istraživanje pokazuje da je prehrana važan čimbenik u održavanju zdravlja mozga i njegovih funkcija.
Pogledaj originalni članak

Međunarodni tim znanstvenika nedavno je dokazao da koktel omega 3 masnih kiselina i vitamina grupe B kod pacijenata treće životne dobi utječe na poboljšanje njihova pamćenja i kognitivnih funkcija.

I ovo istraživanje pokazuje da je prehrana važan čimbenik u održavanju zdravlja mozga i njegovih funkcija. 

Ranije studije pokazale su dobrobit vitamina grupe B u procesu usporavanja starenja mozga i sprečavanju slabljenja pamćenja, a novo istraživanje je otkrilo da grupa vitamina B, koje nalazimo u cjelovitim žitaricama, krumpiru, bananama, leći, paprikama, tempehu, grahu, kvascu i melasi pojačava djelovanje omega 3 masnih kiselina, sadržanih u plavoj ribi, uljaricama i uljanoj repici potiče učinak vitamina B, čineći na taj način iznimno koristan 'koktel' za mozak, piše list Le Parisien.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Cape Townu, Oslu, Oxfordu i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proveli su istraživanje na 250 starijih osoba s "blažim kognitivnim problemima" koje nisu utjecale na njihovo svakodnevno funkcioniranje, no koje su bez stalnog praćenja i odgovarajuće terapije mogli dovesti do nekog oblika demencije. Svrha istraživanja bila je ustanoviti na koji način omega 3 i vitamini B djeluju međusobno i na koji način utječu na to da ne dođe do opadanje kognitivnih funkcija mozga, osobito pamćenja kod starijih osoba. 

Svaki je sudionik istraživanja podvrgnut testu evaluacije kognitivnih funkcija i krvnome testu da bi se izmjerila razina dviju omega 3 masnih kiselina koje nalazimo u ribljem ulju. Od 250 ispitanika, jedna je grupa tijekom dvije godine uzimala B vitamine, a druga placebo.

Pokazalo se da kod osoba koje su u organizmu imale vrlo nisku količinu omega 3 masnih kiselina dodatak vitamina B nije djelovao učinkovito na opadanje kognitivnih funkcija. No kod osoba koje su imale visoku količinu omega 3, uz dodatak vitamina B kognitivne funkcije mozga značajno su poboljšane. 

Istraživanje je temelj za daljnja istraživanja o poboljšanju pamćenja i kognitivnih funkcija kod osoba treće životne dobi, zbog čega prof. David Smith kani kombinirati omega 3 i vitamine B kod pacijenata koji pate od "blažih kognitivnih poteškoća", a nastojat će ustanoviti i utječe li spomenuti koktel na usporenje razvoja Alzheimerove bolesti. 

>>Alzheimerovu bolest može spriječiti ovaj sastojak iz vina i tamne čokolade? 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
14:35 22.01.2016.

Nasi stari recepti riba s grah ili krumpir salatom su ocito in. Zaboravili su istraziti djelovanje oraha na mozag i pamcenje.

DU
Deleted user
17:58 23.01.2016.

dok oni "otkriju>" kako jednostavno izliječiti ili spriječiti ja bum prolupal ko rajngla......isto ko sa lijekom za ćelavost....