Omiljeni klasik talijanske kuhinje

Ovo je pravi recept za carbonaru – sve ostalo su izvedenice, a silne rasprave o jednom dodatku posve su suvišne

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot
Ovo je pravi recept za carbonaru – sve ostalo su izvedenice, a silne rasprave o jednom dodatku posve su suvišne
17.03.2022.
u 07:05
Mnogi od nas carbonaru pripremaju s vrhnjem za kuhanje, ali uz malo truda dobit ćete fini, kremasti umak samo od jaja i ribanog pecorina – baš kako i treba biti!
Pogledaj originalni članak

Gastroblogerica Tatjana Miletić na svom je blogu objavila recept, a mi vam ga prenosimo – kao podsjetnik da danas možete uživati u brzom i prefinom ručku.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Špageti carbonara

Sastojci:

200 g špageta

100 g slanine, špeka, pancete (originalno se rade sa slaninom od svinjskog obraza jer ima puno fine masnoće, ali dopuštena je i ova verzija)

40 g ribanog pecorina (30 za umak ,10 za posipanje)

2 žumanjka

crni papar

Priprema:

U lonac posoljene kipuće vode ubacite špagete. Istodobno u tavu s neprianjajućim dnom ubacite slaninu (ulje vam ne treba jer će se masnoća iz slanine otopiti). Prvo neka se na nižoj temperaturi otopi masnoća, a onda prebacite na srednju temperaturu da biste dobili finu hrskavu slaninu (ne smije se prepeći!). U posudi vilicom istucite žumanjke pa dodajte pecorino. Nastavite tući vilicom dok ne dobijete finu, kremastu smjesu. Minutu prije nego što su špageti gotovi, prebacite ih u tavu i promiješajte sa slaninom. Neka za stupanj-dva padne temperatura prije nego što dodate jaja da se ne bi skuhala nego lijepo povezala. Dodajte nekoliko žlica vode u kojima ste kuhali špagete, sve lijepo promiješajte da dobijete kremasti umak. Začinite crnim paprom i pospite ribanim pecorinom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GA
Gazi
01:12 18.03.2022.

Zaboravili ste papar što je neizostavni dio recepta.

MO
montello
14:07 17.03.2022.

Stari recept za carbonaru