Gastroblogerica Tatjana Miletić na svom je blogu objavila recept, a mi vam ga prenosimo – kao podsjetnik da danas možete uživati u brzom i prefinom ručku.
Špageti carbonara
Sastojci:
200 g špageta
100 g slanine, špeka, pancete (originalno se rade sa slaninom od svinjskog obraza jer ima puno fine masnoće, ali dopuštena je i ova verzija)
40 g ribanog pecorina (30 za umak ,10 za posipanje)
2 žumanjka
crni papar
Priprema:
U lonac posoljene kipuće vode ubacite špagete. Istodobno u tavu s neprianjajućim dnom ubacite slaninu (ulje vam ne treba jer će se masnoća iz slanine otopiti). Prvo neka se na nižoj temperaturi otopi masnoća, a onda prebacite na srednju temperaturu da biste dobili finu hrskavu slaninu (ne smije se prepeći!). U posudi vilicom istucite žumanjke pa dodajte pecorino. Nastavite tući vilicom dok ne dobijete finu, kremastu smjesu. Minutu prije nego što su špageti gotovi, prebacite ih u tavu i promiješajte sa slaninom. Neka za stupanj-dva padne temperatura prije nego što dodate jaja da se ne bi skuhala nego lijepo povezala. Dodajte nekoliko žlica vode u kojima ste kuhali špagete, sve lijepo promiješajte da dobijete kremasti umak. Začinite crnim paprom i pospite ribanim pecorinom.
Zaboravili ste papar što je neizostavni dio recepta.