Recept je osmislila gastroblogerica Tatjana Miletić, a na njezinom blogu MyTastyPot pronaći ćete inspiraciju za svaki dan u tjednu.
Burgeri od cvjetače
Sastojci:
400 g cvjetače, 1 manja glavica
50 g parmezana
šaka peršina
malo vlasca
malo metvice
žlica limunova soka
1 jaje
3 žlice maslinova ulja
puna žlica brašna
puna žlica krušnih mrvica
žličica za'atar začina
sol
Priprema
Cvjetove cvjetače stavite u kipuću vodu i kuhajte dok malo ne omekšaju - ne duže od 5 minuta, zatim ih prelijte hladnom vodom i dobro ih ocijedite. Možete ih kuhati i u pećnici na pari oko 20 minuta. Peršin, metvicu i vlasac usitnite i sjedinite u blenderu zajedno s cvjetovima cvjetače. Zatim dodajte ribani parmezan, jaje, sok od limuna, ulje, začine, pa onda brašno i krušne mrvice i sve zajedno sjedinite. Vlažnim rukama formirajte kuglice, a zatim ih spljoštite formirajući oblik manjeg burgera. Poredajte ih na tanjur i držite u hladnjaku barem sat vremena. Prije nego krenete s pečenjem, držite ih 15 minuta na sobnoj temperaturi. Pecite ih na maslinovu ulju po 3-4 minute dok ne uhvate lijepu koricu i boju, a zatim odložite na ubrus da se iscijede. Možete ih služiti i tople i hladne kao prilog nekom jelu, a odlični su kad se jedu i samo uz salatu.
Na taj način i ja radim ove burgere. Sve je sjajno i ukusno. Jedini je problem što sam gladan nakon dva sata od obroka.