ne morate se svega odreći

Pokušavate izgubiti kilograme? Ovo je 8 jednostavnih zamjena hrane za manji unos kalorija

Foto: shutterstock
Foto: Pixabay
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Foto: Pexels
09.10.2024.
u 07:00
"Ako žrtvujete okus i zadovoljstvo da biste smršavjeli, to vjerojatno neće biti dugoročno održivo", rekla je dr. Aileen Alexander
Pogledaj originalni članak

Bilo da se radi o izbacivanju cijelih grupa namirnica, zabrani poslastica ili smanjenju kalorija, pokušaj mršavljenja može se činiti kao pravi zadatak. No, nekoliko zamjena može napraviti veliku razliku. "Jedan od najvažnijih čimbenika kada se radi o zamjeni prehrane je da se ne smije osjećati kao kompromis. Ako žrtvujete okus i zadovoljstvo da biste smršavjeli, to vjerojatno neće biti dugoročno održivo", rekla je dr. Aileen Alexander, osnivačica 12-tjednog holističkog programa Nourish. Ovo je osam zamjena namirnica koje su dr. Aileen i nutricionistica Anna Wallace podijelile kao lukave tehnike smanjenja kalorija, piše The Sun.

Zamijenite razne slatke napitke s mliječnim smoothiejem: "Razni napitci su puni šećera, prepuni su kalorija i mogu izazvati želju za još šećera", objasnila je Wallace. Umjesto toga, napravite smoothie od mlijeka tako što ćete pomiješati smrznutu bananu, jednu žlicu instant kave, jednu žlicu grčkog jogurta i mlijeko po izboru. "Možete se osloniti na prirodnu slatkoću sastojaka poput banane. Osim toga, banana ima dodatnu količinu vitamina, minerala i proteina koji podržavaju cjelokupno zdravlje, gubitak težine i pomažu vam da se dulje osjećate zadovoljni", dodala je Wallace. 

Zamijenite sladoled sa smrznutim grožđem: Ako ste željni nečeg slatkog, sa sladoleda prijeđite na smrznuto grožđe. "Zamjena sladoleda za smrznuto grožđe nudi manje kalorijsku, prirodno slatku alternativu. Grožđe može pomoći u obuzdavanju žudnje za manje zdravim grickalicama. Preporučila bi samo šačicu dnevno", rekla je Wallace.

Zamijenite granolu za kašu: Granola je tako dobrog okusa jer je obično prepuna šećera i kalorija. "Vrlo je lako pojesti više od preporučene porcije, ali to zapravo nije toliko zasitno i moglo bi dovesti do daljnje žudnje za šećerom", objasnila je Wallace. Mala porcija od 50 grama može sadržavati više od 250 kalorija, a porcija zobene kaše od 50 grama ima manje od 200 kalorija. Ako kašu napravite s mlijekom i dodate malo meda i bobičastog voća bit ćete dulje siti. "Dodajte malo proteina u prahu ili malo jogurta na vrh za dodatno povećanje proteina", rekla je nutricionistica.

Zamijenite kokice iz trgovine za one koje napravite kod kuće: Kokice su zapravo zdrav međuobrok jer su bogate vlaknima, ali slatke varijante mogu sadržavati više od 150 kalorija u jednoj porciji od 30 grama. "Mnogi brendovi kokica dodaju sastojke, ali priprema vlastitih kokica kod kuće omogućuje vam kontrolu dodatnih sastojaka. Domaće obične kokice mogu se jednostavno napraviti od zrna kokica i malo ulja. Imaju oko 100 kalorija na 30 grama. Ovo je međuobrok s niskim udjelom šećera koji neće toliko utjecati na razinu šećera u krvi ili težinu kao što bi to učinila verzija kupljena u trgovini", objasnila je Wallace.

Zamijenite čips za slanutak: Čips može biti ukusan, ali ne nudi nikakve nutritivne prednosti, poput vlakana koja bi vas držala sitima. Čips je obično bogat kalorijama. "Za zdraviju alternativu koja sadrži proteine ​​i vlakna i može pomoći u snižavanju kolesterola, ispecite malo slanutka na malo maslinovog ulja, paprike i granula češnjaka ili pecite oko deset minuta", rekla je Wallace. Ako ste u pokretu, slanutak možete kupiti i u trgovini i grickati putem.

Zamijenite čokoladne pločice za orašaste plodove i suho voće: Čokoladu ne morate potpuno izbaciti. Umjesto toga, zadovoljite svoju želju s mješavinom orašastih plodova i suhog voća koja sadrži malo tamne čokolade. Još bolje, uzmite i komad voća za dodatna vlakna. "Većina nas gravitira prema prerađenim visokokaloričnim grickalicama, poput keksa, budući da je zdraviji izbor poput voća ili jogurta često teško pronaći", objasnila je dr. Aileen. Samo nekoliko keksa vratit će vam 100, 200 kalorija bez ikakvih zdravstvenih koristi. Alternative uključuju maslac od kikirikija s kolačićima od riže i zdjelicu grčkog jogurta, bobičastog voća i maslaca od kikirikija.

Zamijenite masno meso za nemasne nareske: Janjeće ili svinjsko pečenje nedjeljom je ukusno, ali ako pokušavate paziti na kalorije, izaberite nemasne izvore proteina. Crveno meso zamijenite puretinom ili piletinom bez kože jer sadrže manje kalorija. "Proteini nam pomažu da se dulje osjećamo siti i štite naše mišiće od upotrebe kao goriva kada smo u kalorijskom deficitu. Izvrsni izvori nemasnih proteina uključuju pileća ili pureća prsa bez kože, tofu, bjelanjke, nemasni grčki jogurt, nemasni svježi sir i nemasne komade govedine ili svinjetine", objasnila je dr. Aileen. Dodala je da je to daleko bolji izbor od masnih komada crvenog mesa ili prerađenog mesa.

Zamijenite duple ugljikohidrate za jednostruke: Jeste li krivi za duplo konzumiranje ugljikohidrata? Na primjer, burger u pecivu s pomfritom, špageti bolonjeze s češnjakom ili curry s rižom i naanom. "Iako ovo nije samo po sebi loše kao jednokratno rješenje, to je nešto što želimo izbjegavati redovito raditi. Odabirom samo jednog izvora ugljikohidrata, smanjujete kalorije", rekla dr. Aileen. Umjesto toga jedan od ugljikohidrata zamijenite izvorom povrća. To će dodati hranjive tvari i vlakna, što pomaže u kontroli težine."Zamjenom ugljikohidrata povrćem, povećavate količinu hrane koju jedete bez dodavanja mnogo kalorija", zaključila je dr. Aileen.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.