vrijedi ju isprobati

Popularna jesenska namirnica: Evo zašto biste bundevu trebali jesti češće!

Foto: Unsplash
Popularna jesenska namirnica: Evo zašto biste bundevu trebali jesti češće!
19.10.2023.
u 07:00
Ne samo da bundeva začinjava vašu prehranu, već i živi okusi mogu pretvoriti bljutav obrok u sasvim drugačiji.
Pogledaj originalni članak

Sljedeći put kad budete u trgovini, svakako uzmite cijelu bundevu ili dvije. Poput promjenjivog lišća i vremena, ovo je savršena prilika da svojoj prehrani dodate malo raznolikosti. A što je sad više u sezoni od bundeva?

"Sezonska prehrana je stvarno moćna jer Zemlja kontrolira vrstu hrane koju naše tijelo treba u određenim godišnjim dobima", kaže Melanie Murphy Richter, registrirana dijetetičarka nutricionistica i instruktorica fiziologije prehrane na Sveučilištu Kalifornija, Irvine. "Bundeva je jedna od najboljih namirnica s esencijalnim mineralima i hranjivim tvarima za podršku našem mentalnom zdravlju i imunološkom sustavu dok prelazimo s ljeta na jesen."  Ne samo da bundeva začinjava vašu prehranu, već i živi okusi mogu pretvoriti bljutav obrok u sasvim drugačiji. Ali sve ovisi o tome kako koristite bundevu u svojim obrocima, piše Popular Science

VEZANI ČLANCI:

Pogledajte narančastu boju voća – ona nije samo za pokazivanje. Ta boja svjedoči o visokim količinama beta-karotena, prekursora vitamina A. Vitamin A je važan za vid, imunološki sustav i pravilno funkcioniranje organa, a kako je riječ o vitaminu topljivom u mastima, također pomaže tijelu bolje apsorbirati druge hranjive tvari koje unosimo hranom.

Bundeva je također bogata vitaminom C, moćnim antioksidansom. Ti antioksidansi pomažu zaštititi tijelo od slobodnih radikala, smanjujući rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i određenih vrsta raka. Iako istraživanja o antioksidansima još uvijek evoluiraju, opsežna istraživanja većinom su pronašla iste prednosti.

Pogodna za razne dijete: Blagdani krajem godine mogu biti težak period za osobe koje se pridržavaju specijaliziranih dijeta radi očuvanja zdravlja. Srećom, bundeva je odlična opcija za dodavanje u bilo koji obrok, bez brige o višku kolesterola ili naglim skokovima šećera u krvi. Za osobe koje boluju od dijabetesa, glavni makronutrijent o kojem treba voditi računa je ugljikohidrat. Ne samo da su bundeve siromašne ugljikohidratima, one su odličan izvor dijetalnih vlakana koja pomažu probavi i održavaju zdravu tjelesnu masu. Vlakna također pomažu regulirati razinu šećera u krvi i potiču osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje. Bundeva se također smatra hranom koja je dobra za zdravlje srca zbog svojeg visokog sadržaja kalija. Kalij je važan za regulaciju krvnog tlaka i održavanje stabilnog ritma srca.

Lagani načini za uvođenje bundeve u prehranu: Sjajna stvar kod bundeve je to što vam ne treba puno da je uključite u svoju prehranu tijekom jeseni. Juha od bundeve se priprema tako da izmiksate pečenu bundevu s povrtnim temeljcem. Za dodatno bogatstvo okusa, možete dodati cimet, muškatni oraščić i malo kokosovog mlijeka. Pumpkin smoothie je još jedna ukusna i dobra opcija za srce. Pomiješajte bundevu s bananama, jabukama i malo bademovog mlijeka ili jogurta za kremast i hranjiv napitak koji će vam uljepšati jesensko jutro. Druga opcija za doručak je dodavanje malo pirea od bundeve tijekom pripreme zobene kaše na štednjaku. Posipajte je cimetom ili javorovim sirupom i uživajte.

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar - češnjak! 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.